Paraćinski Foto kino klub zaokružio uspešnu godinu izložbom koju su posvetili bivšem predsedniku Zoranu Purgeru

Paraćinski Foto kino klub zaokružio uspešnu godinu izložbom koju su posvetili bivšem predsedniku Zoranu Purgeru

Paraćinski fotografi su među najcenjenijima u Srbiji, pioniri u novim pravcima u svetu fotografije, iz Foto kino kluba dolazi jedina žena majstor fotografije u našoj zemlji čiji članovi često osvajaju nagrade i priznanja na izložbama. Godina za nama bila je veoma uspešna pa paraćinske majstore za objektivom, a oni su ipak želeli da je posvete preminulom bivšem predsedniku Zoranu Purgeru. Jedan od njegovih značajnijih autorskih projekata je izložba „Blago manastira Hilandara“, a većina fotografija se nalazi u fotografskom arhivu Svete gore.

Imao je sedam samostalnih izložbi u Srbiji. Učestvovao je na preko 200 izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan je blizu 100 puta. Krajem novembra u Kulturnom centru održan je 2. Memorijalni kup „Zoran Purger“ koji je imao takmičarski karakter. Svi njegovi učenici, prijatelji i kolege o Zoranu govore u superlativima.

Na raspisan konkurs povodom 2. Memorijala „Zoran Purger“ pristigla je čak 341 fotografija od kojih je za izložbu odabrano 88. Ona je imala takmičarski karakter, a za razliku od prošle godine kada je tema bila „Život“ ove godine domaćini su odlučili da tema bude „Eksperiment“.

Ovom prilikom za najbolje radove na Memorijalnoj izložbi dodeljene su jedna prva, dve druge i tri treće nagrade kao i još pet pohvala. Najbolji rad poslao je Ivan Radosavljević iz Drenovca kod Paraćina, ovo prijatno veče održano je uz zvuke gitare, baš onakve kakve je Zoran Purger voleo.