Paraćinska Gimnazija dobila 44 nova računara, a ove godine ukupno 120

Paraćinska Gimnazija dobila 44 nova računara, a ove godine ukupno 120

Paraćinska Gimnazija bogatija je za 40 novih računara donacijom Ministarstva prosvete. Ova računarska oprema predodređena je za opremanje gimnazijskih IT odeljenja i umnogome olakšava rad učenicima koji pohađaju ovaj smer kaže Ivan Milić, profesor programiranja u paraćinskoj Gimnaziji. On dodaje da je ova škola deo AMRES-a, odnosno Akademske mreže Srbije i ovom donacijom otvorila se mogućnost korišćenja svih resursa koje ova mreža nudi.

Četrdeset novih računara raspoređeni su u dva informatička kabineta te su time opremili ukupno četiri učionice u kojima je učenicima na raspolaganju potpuno savremena tehnologija koju će moći da koriste tokom školovanja, kaže direktorka Gimnazije Biljana Obradović. Ona dodaje da je u planu i opremanje medijateke i još jedne multimedijalne učionice.

IT smer prisutan je poslednjih 6 godina u gotovo svim Gimnazijama u Srbiji, a beneficije koje donosipored opštih obrazovnih vrednosti koje su karakteristične za gimnaziju, pridaje se pažnja obrazovnim potrebama iz oblasti računarstva i informatike. U paraćinskoj Gimnaziji ove godine ispunjen je potpuni kapacitet učenika pri upisu IT smera, kaže Obradovićeva.

Nastavni plan i program IT smera Gimnazije odgovara savremenim zahtevima koji se postavljaju u procesu obrazovanja mladih ljudi. On pruža odličnu pripremu za studije i dalje usavršavanje, ali i primenu stečenih znanja i veština nakon završene srednje škole, kaže Ivan Milić, profesor pogramiranja.

S obzirom na to da veliki broj učenika paraćinske Gimnazije učestvuje na takmičenju u programiranju i ostvaruje dobre rezultate, nova savremena tehnologija kojoju sada u školi imaju pristup mnogo olakšava dalje usavršavanje, kaže Vanja Mrkušić učenik Gimnazije.

Profesor Milić ističe da se značajno povećao procenat učenika koji upisuje IT smer, te da je ovakva donacija veoma bitna za školu. On kaže da ona obuhvata i osnovne škole, te da će i osnovci imati pristup svim nastavnim jedinicama.

Osim paraćinske Gimnazije donaciju Ministarstva prosvete u Paraćinu primila je i Ekonomsko – trgovinska škola koja je dobila 16 desktop računara, 11 lap topova i 11 projektora. Osnovna škola „Momčilo Popović Ozren“ je u prethodnom periodu takođe opremljena računarima, a u narednom će istom donacijom i ostale osnovne škole dobiti funkcionalne računarske kabinete.