Paraćinci ujedinjeni u Beogradu – četvrt veka postojanja Udruženja Paraćinaca

Paraćinci ujedinjeni u Beogradu – četvrt veka postojanja Udruženja Paraćinaca

Pune 24 godine prošle su od mature jedne grupe paraćinskih gimnazijalaca, koji su se okupili u Beogradu povodom pola veka od završetka škole. Mesto održavanja mature trebao je biti Paraćin, ali s obzirom na to da je najveći broj njih živeo u Beogradu, matura je održana u glavnom gradu naše države. Oni su tom prilikom došli na ideju da osnuju uduženje koje će okupljati sve rođene Paraćince u Beogradu nekoliko puta godišnje sa ciljem da promovišu svoj rodni kraj kroz različite aktivnosti.

Nekada je udruženje Paraćinaca činilo 250 aktivnih članova, ali se taj broj smanjio smenom generacija, kaže Saša Živanović, predsednik Udruženja Paraćinaca. Trenutno je u njemu aktivno tridesetak ljudi koji međusobnim dogovorom odlučuju o predstojećim aktivnostima.

Živanović je dugogodišnjii profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a poreklom je iz naših krajeva, tačnije iz sela Mirilovac. On je udruženju pristupio 2005. godine saznavši za njega od svog prijatelja i od tada je aktivan član.

Često one koji se odsele iz svog rodnog mesta zbog školovanja ili posla mnogo više privlači domovina koju ne mogu tako često da posećuju. Jedan od njih je i Branko Kucina, jedan od najstarijih članova Udruženja Paraćinaca, arhitekta u penziji. On kaže da ga za Paraćin vezuju najlepše uspomene iz mladosti i da mu se često vraća.

 

Način kroz koji članovi uduženja promovišu svoj rad i rodni kraj je i glasilo Paraćinac koje postoji već 23 godine. Ovo glasilo u štampanoj formi izdaju četiri puta godišnje, a ono sadrži sve relevantne informacije o radu uduženja kao i o postignućima Paraćinaca iz različitih sfera.

Pandemija izazvana korona virusom uticala je na sve svere poslova i rada, pa i na osipanje članstva u Uduženju Paraćinaca kaže Živanović i dodaje da su umrkos tome uspeli da istraju.

Svako ko je zainteresovan, o ovom udurženju može saznati nešto više i preko sajta udruženja koji sadrži sve potrebne informacije o članovima, radu, aktivnostima, ali i brojeve glasila Paraćinac u elektronkoj formi.