Paraćinac Saša Mrkalj dobitnik muzičke nagrade “Beogradski pobednik 2023”

Paraćinac Saša Mrkalj dobitnik muzičke nagrade “Beogradski pobednik 2023”

Harmonikaš Saša Mrkalj iz Paraćina dobitnik je ovogodišnje nagrade „Beogradski pobednik“ za album „Sviram od srca, pevam iz duše“. Ova priznanje dodeljuje se pojedincima i organizacijama za posebne rezultate na poljima kao što su privreda, muzika, film i književnost, a zanimljivo je i to da je Mrkalju ovo treće ovakvom priznanje.

Često je viđen gost na mnogobrojnim manifestacijama i festivalima narodne muzike širom naše zemlje, kao i u Republici Srpskoj. Ovaj izvođač narodne muzike govorio nam je o tome na kojim festivalima je nastupao u prethodnom periodu.

Sarađivao je sa nekoliko produkcijskih kuća, a pored narodnih kola izdao je i nekoliko autorskih pesama. Mrkalj kaže da trenutno radi na promociji svojih singlova, kao i snimanju novogodišnjeg programa za produkcijske kuće.  

Posebno ističe saradnju sa muzičkim sastavom „Rokeri s Moravu“, čije pesme je kako kaže obožavao još od malih nogu i radovao se njihovim nastupima u Paraćinu.

Mrkalj kaže da je od malih nogu zavoleo srpske tradicionalne pesme, pa samim tim i harmoniku.Prva asocijacija na to vreme vraća ga na nastup poznatog harmonikaša Vladete Kandića Bata Kande koji je održan u paraćinskoj Hali sportova.

Podsetimo, Mrkalj je 2020. godine dobio istu nagradu za album „Eci peci pec“, nazvan po jednom kolu iz istoimenog albuma koji se sastoji od 12 kola. Snimljen je 2015. godine za produkcijsku kući PGP RTS, a pre ove istu nagradu je dobio i 2018.