Paraćin vlasnik setifikata „business-friendly“ i među sredinama sa povoljnim poslovnim okruženjem

Paraćin vlasnik setifikata „business-friendly“ i među sredinama sa povoljnim poslovnim okruženjem

Kako bi zadobile epitet „business-friendly“ lokalne samouprave, koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima, pedeset gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Sticanje ovog sertifikata omogućiće im da sistemski unaprede uslove za privlačenje investicija i podstaknu razvoj domaće privrede, saopštio je NALED.

Do sada je 15 gradova i opština u Srbiji uspešno steklo BFC SEE sertifikat, neke lokalne samouprave i po više puta. Paraćin se već nalazi među opštinama i gradovima koji su dobili sertifikate, a tu su jo i Ruma, Pirot, Leskovac, Stara Pazova, Pančevo, Novi Sad, Šabac, Sombor, Pećinci, Ćuprija, Požarevac, Bor, Čačak i Niš.

BFC program se sprovodi od 2012. godine i dosad je u zemljama regiona više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces certifikacije, od kojih 21 poseduje validni BFC sertifikat, a 17 je u procesu resertifikacije, rekao je Saša Pavlović, potpredsednik BFC Kluba i gradonačelnik Požarevca.

Proces sertifikacije traje 12 meseci, tokom kojih lokalne samouprave treba da ispune niz zahtevnih kriterijuma, kao što su strategija razvoja, plan kapitalnih ulaganja, kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, privredni savet, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola.