Palme u Svojnovu

Palme u Svojnovu

Devet palmi već godinama krase dvorište porodice Panić iz Svojnova. Ove egzotične biljke uglavnom se uzgajaju u tropskim uslovima, ali postoje vrste mogu da podnesu i ovdašnje klimatske uslove.

Lepezasta palma otporna je na vetar i dobro podnosi temperaturu do minus 18 stepeni. Stablo je prekriveno gustim tamnim vlaknima, na vrhu su zeleni listovi u obliku lepeze, čiji obod krase beličasti konci, tako da biljka deluje zaleđeno. Iako se palme uglavnom uzgajaju u tropskim uslovima, neke od njih uspevaju i u našoj zemlji.

Kako bi palme lepo napredovale u bašti, potrebno je da budu zasađene na sunčanoj strani, zaštićenoj od vetra. Svakog drugog ili trećeg dana Rade ih zaliva, a u zimskim mesecima kako bi ih sačuvao od promrzlina, obavija ih tkaninom.

Prvu palmu Panići su zasadili pre desetak godina. Seme su doneli iz Grčke, ali nažalost ta biljka nije opstala. Nakon toga palme su doneli iz Švajcarske i one se i dan danas nalaze u dvorištu porodične kuće u Svojnovu. Nekoliko primeraka poklonili su rođacima, prijateljima i komšijama.

Rade je penzioner. Svoje slobodno vreme provodi u vinogradu i sa biljkama koje gaji.

Osim palmi, Rade je u svom dvorištu zasadio i japansku jabuku, kaki čije plodove nestrpljivo očekuje na jesen.