Otvorena izložba radova sa 46. Sisevačke likovne kolonije

Otvorena izložba radova sa 46. Sisevačke likovne kolonije

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Izložba radova sa 46. Sisevačke likovne kolonije postavljena je 24. septembra u galeriji Kulturnog centra. Postavku čini više od 20 radova koje potpisuju umetnici iz Beograda, Čajetine, Pančeva, Banja Luke, Novog Pazara, Niša i Paraćina. Desetoro umetnika družili su se i stvarali sedam dana – od 23. do 30. avgusta, a svako od njih je po dva rada ostavioumetničkom fondu opštine Paraćin.

„Zbirka se naravno obogaćuje svake godine i Paraćin može da se ponosi njome. Ove godine imamo 23 likovna rada i jedno vajarsko delo, a sledeće ćemo pozvati i grafičare tako da ćemo zbirku obogatiti i sa nekim grafičkim mapama i motivima iz naše opštine“  – kaže Žarko Stanković.

Žarko Stanković urednik likovnog programa KC Paraćin pomenuo je učešće prvog vajara na koloniji, a to je Darko Kuzmanović iz Beograda. On je tada pričao o tome kako je doživeo ovogodišnje okupljanje umetnika kao i o jednom neobičnom delu koje je tih dana stvarao.

„Ovo mi je druga kolonija u životu i mogu da kažem da sam oduševljen pre svega prirodom ovog kraja. To fali ljudima iz grada, da osete ovu tišinu. Radio sam na igraču koji se oslanja na jednoj ruci, a koji je sastavljen iz delova“ – kaže Darko Kuzmanović.

Kolonija dakle okuplja prevashodno likovne umetnike iz svih krajeva Srbije i po pravilu samo jednog iz Paraćina. Ovogodišnji predstavnik domaćina bio je Srbobran Boca Kilibarda jedan od najpoznatijih likovnih umetnika sa ovih prostora.

„Mogu da kažem da sam prošao možda više od 100 kolonija, a ova mi se posebno svidela, jer je bila drugarska atmosfera. Svi su radili nešto različito i nije bilo one sujete među slikarima. Na slici koju sam radio je drvo na Grzi i tu smo moja supruga i ja“ – kaže Srbobran Boca Kilibarda.

Sisevačka likovna kolonija je ove godine održana po 46. put i jedna je od kolonija sa najdužom tradicijom u Srbiji. Prema rečima v.d. direktora Kulturnog centra Aljoše Gligorijevića zainteresovani građani će radove nastale na njoj moći da pogledaju pojedinačno ili u manjim grupama, uz poštovanje preventivnih mera.

„Interesovanje je bilo zaista veliko što nas posebno raduje i to pokazuje da u Paraćinu ima dosta ljudi koji prate rad ne samo Kulturnog centra, već i ostalih ustanova kulture“ – kaže Aljoša Gligorijević.

Ono što su Paraćinci posle ove izložbe imali priliku da vide u svom gradu su izložba fotografija Foto kino kluba Paraćin kao i dugo očekivana premijera filma „Toma”, koji je prikazan u sali Pozorišta.