Otvorena diskusija paraćinskih distrofičara: Kako rešiti problem parkiranja

Otvorena diskusija paraćinskih distrofičara: Kako rešiti problem parkiranja

Problem nepropisnog parkiranja i jasnog obeležavanja parking mesta za osobe sa invaliditetom, najaktuelnija je tema članova Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga o čemu su kroz akciji pod sloganovm „Ko hoće da menjamo mesto?“ pokušali da ukažu našim sugrađanima. O ovoj temi su članovi udruženja razgovarali sa pripadnicima paraćinske sabraćajne policije. Sekretar Udruženja distrofičara iz Paraćina, Jovica Milenković, prokomentarisao je šta cilj ovakvih razgovora.

Pomoćnik komadira saobraćajne policije Tijana Rašić prisustvovala je sastanku sa paraćinskim distrofičarima i u otvorenoj diskusiji govorila o potencijalim rešenjima koja bi omogućila osobama sa invaliditetom lakše parkiranje i funkiconisanje u saobraćaju. Jovica Marković je kao predstavnik udruženja govorio i o tome šta njegovim prijateljima zadaje najveći problem u saobraćaju.

Pored ostalih aktivnosti, radionica i okupljanja koja organizuju, oni aktivno učestvuju u pronalaženju rešenja kako bi se osobama sa invalididtetom omogućilo lakše funcionisanje. Problem nepropisnog parkiranja jedan je od važnijih na koji su ukazali građanima sa nadom da će se situacija popraviti u narednom periodu. Podsećamo, opšta parkirališta, koja su u sistemu kontrole i naplate parkiranja, imaju posebno označena mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom i najčešće se kreću oko 3 do 4 procenta od ukupnog broja u jednom gradu. Na takvim parkiralištima korisnici sa nalepnicama za osobe sa invalididteom uslugu parkiranja mogu koristiti besplatno i neograničeno. Parking mesta za osobe sa invaliditetom razlikuju se po dimenzijama od standardnih, jer je njima potrebno potpuno otvaranje vrata kako bi izašli, odnosno ušli u auto. Udruženje Paraćinskih distrofičara trenutno broji oko 40 članova, a ove godine će prosaviti 20 godina od postojanja.