Otvoren Zimski šahovski festival „Paraćin 2024“

Otvoren Zimski šahovski festival „Paraćin 2024“

Tradicionalni Zimski šahovski festival otvoren je u ponedeljak na bazenima Prestiž uz prisustvo mnogobrojnih učesnika iz Srbije i 25 država iz celog sveta. U okviru festivala biće održana 4 turnira i to: Međunarodni turnir “Prestiž 2024” – OPEN A i OPEN B, potom i Brzopotezni turnir – Memorijal Aleksandar Aca Stojanović kao i Otvoreni rapid turnir “Prestiž 2024”.

Saša Jevtić, direktor Zimskog šahovskog festivala kaže da je ovogodišnji zimski festival najmnogobrojniji kada su u pitanju nastupi stranih igrača. Na glavnom turniru koji je počeo u ponedeljak učestvuje 125 šahista.

Ovaj festival tradicionalno organizuju članovi Omladinskog šahovskog kluba Paraćin koji uporedo učestvuju u takmičarskom delu, kaže Jevtić. On dodaje da se Paraćin može pohvaliti sa velikim brojem internacionalnih majstora u šahu.

Milivoje Milivojević, sekretar Šahovskog saveza Centralne Srbije kaže da OŠK Paraćin kao i obično vrlo ozbiljno pristupa organizaciji turnira. Dodaje da sa Paraćincima sarađuje od prvog festivala koji je održan pre više od petnaest godina.

Ovogodišnji Zimski šahovski festival održava se pod pokroviteljstvim opštine Paraćin. Na otvaranju centralne manifestacije predsednik privremenog organa Vladimir Milićević obratio prisutnima, poželeo im sreću i odigrao prvi potez.

Nagradni fond centralne manifestacije, odnosno Open A i Open B turnira iznosi 500.000 dinara i on će pri završetku takmičenja biti raspoređen na nekoliko novčanih nagrada.