Oslobođenja Paraćina

Oslobođenja Paraćina

Četiri priče o oslobođenjima Paraćina kroz istoriju

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Burna istorija Srbije, ropstvo pod Turcima, mnogi ustanci, ratovi reflektovali su se na celu zemlju. Svako mesto i svaki grad može ispričati mnogo priča o životu u ovim teškim vremenima, načinima na koje se narod u tim krajevima borio i oslobođenjima koja su sledila.

Kada bi se pisao o patnjama i mukama građana Paraćina od Turaka pa do kraja Drugog svetskog rata, moglo bi se napisati jedno veoma obimno delo. Ipak, najznačajnija sećanja su upravo ona na datume kada je Paraćin i njegov narod postajao slobodan.

Hronološki, postoje četiri takve značajne priče.

Prvo oslobođenje – Prvi srpski ustanak

Paraćin je u Prvom srpskom ustanku imao značajnu ulogu koja je opisana u našem tekstu o Karađorđevom brdu. Nakon velikog uspeha na Ivankovcu i posledica ubijanja Hafiz paše 1805. Turska se spremala da naredne godine velikom vojskom krene na ustanike.

Međutim i ustanici su imali svoje planove. Tako je Milenko Stojković zauzeo Poreč, a Petar Dobrnjac i Stevan Sinđelić sa saborcima ponovo se uputiše u Paraćin, ovaj put da ga oslobode.

U to vreme je Paraćinom zapovedao izvesni Alibarča, koji nije želeo da stupi u sukob sa ustanicima, već je grad predao pod uslovom da se njemu i ostalim Turcima dozvoli da mirno odu u Niš. Petar Dobrnjac je prihvatio takvu ponudu i nastavio da napreduje ka Nišu, a Paraćin beše pridodat ćuprijskoj nahiji.

Ipak, sloboda Paraćinaca nije dugo trajala, nakon boja na Čegru turska vojska je ponovo počela da osvaja delove Srbije krećući se desnom obalom Velike Morave. Godine 1813. Paraćin je opet bio pod kontrolom Turaka. Ostalo je zabeleženo da je veliki broj građana tada stradao, a od onih koji nisu, dobar deo je pobegao u Austriju

Oslobođenje posle pobune 1832. godine

Sultanovim hatišerifom iz 1830. godine, kojim je knez Miloš Obrenović doneo veliki deo slobode svojoj zemlji Paraćin je ponovo oslobođen, ali ovoga puta samo formalno. Naime, šest nahija, među kojima i paraćinska, nisu pripadale Beogradskom pašaluku već leskovačkom. U njemu su u to vreme još uvek najveći deo vlasti imali Turci.

Dakle, granica tadašnje slobodne Srbije bila je baš između Paraćina i Ćuprije, što je Paraćince stavljalo u veoma nezgodnu situaciju.

Početkom tih tridesetih godina devetnaestog veka sve je više Turaka odlazilo prema jugu napuštajući Paraćin. Mnogi građani tog doba, među kojima je bio i kapetan paraćinski Jovo Veljković, uviđali su da je granica sve tanja. Ni Turci se nisu trudili da je održe jer su na nekoliko stana vodili ratove, gušili ustanke i borili se sa razmiricama usred velikog carstva. Međutim, Miloš Obrenović je još uvek pozivao Paraćince na mir i pokornost.

Ipak, krajem novembra 1832. godine paraćinska, kruševačka i aleksinačka naihija se pobuniše protiv turaka. Za sve je navodno bio uzrok otmica srpskih devojaka u roblje, mada se sumnja da je to bio samo povod, izgovor za pobunu. Ustali Srbi su proterali Turke i uspostavili granice i vlast u ovim mestima.

Iako je Miloš Obrenović bio protiv njih u prvo vreme, iskoristio je pobune da pripoji Srbiji preostalih šest nahija, tvrdeđi da je to neophodno zarad očuvanja mira. Odredbama hatišerifa iz 1833. Paraćin je i zvanično postao slobodan. Godinu dana kasnije, poslednji Turčin otišao je iz grada na Crnici.

Prvi svetski rat – koja je bila cena slobode?

Početak Prvog svetskog rata naizgled je zaobišao Paraćin. U svojoj „Monografiji Paraćina“ Miša Milenković ilustruje ovaj period sledećim rečima:

„Škole su se spremale za novu školsku godinu. U paraćinskoj Gimnaziji 15. avgusta 1915. zabeleženo je: učionice spremljene, klupe ofarbane, nastavnici na mestu, a učenici okupljeni u crkvi na pomenu u slavu poginulih u ratu“.

Ovako mirno delovalo je to samo na prvi pogled, grad se zapravo spremao za rat i okupaciju.

Paraćin u Velikom Ratu - izvor- Fejsbuk stranica - Stare slike Paraćina

Uvertira za haos bio je dolazak 10000 izbelgica sa severa Srbije u oktobru iste godine. Zajedno sa njima, u povlačenje su se dale i srpske trupe ali i Paraćinci. Svi oni su napustili grad 22. oktobra 1915. nakon što su digli u vazduh prugu i most preko Crnice. Iste noći su u Paraćin došli Nemci. Granica između bugarske i nemačke okupacione zone bila je upravo na reci.

Tri godine kasnije, 12. oktobra ili 25. okotobra po novom kalendaru 1918. godine, nakon proboja Solunskog fronta, srpska armija pod vođstvom generala Petra Bojovića, majora Marka Pavlovića i Đorđa Tomića savila je levo krilo 11. nemačke armije kod Lešja i ušla u Paraćin. Paraćinci su ponovo bili slobodni, ali ni ova kao ni prethodne dve slobode, nisu dugo trajale.

U ovom ratu poginulo je 194 paraćinca, a grad je bio gotovo sravjen sa zemljom. Savremenik tih događaja i kasnije prvi čovek grada Kosta Hadži-Vidojković napisao je delo o oslobođenju grada nazvavši ga „Katastrofa Paraćina“.

Drugi svetski rat – slobodni Paraćin i njegovi heroji

Prema dostupnim izvorima može se zaključiti da je tokom okupacije za vreme Drugog svetskog rata u ovim krajevima postojala Paraćinsko-ćuprijska partizanska četa. Njeni pripadnici bili su komunisti i skojevci ovih mesta, a među glavnim ciljevima bili su napada na Senjski rudnik, kako bi se rudari prudružili četi a Nemcima onemogućila ekspoatacija ruda.

Ova četa je postepeno prerasla u Drugi pomoravski partizanski odred i tokom perioda rata on je imao mnoge akcije sabotaže okupatora.

Doček ruskih vojnika u Paraćinu 13. oktovra 1944. Izvor - Monografija Paraćina

Grad je početkom oktobra 1944. bio u izuzetno teškom stanju, a građani su se borili da prežive. Razloge za radost davale su im vesti da se vojska Crvene armije i partizanski vojnici bliže Paraćinu. Devetog oktobra nemačka vojska uputila se ka Donjoj Mutnici gde je očekivala neprijatelje da pristignu iz pravca Zaječara. U toj borbi su trijumfovali partizani i vojska Crvene armije i nemci su bili primorani na povlačanje. Najpre su se povukli ka Paraćinu, a 13. oktobra i otišli iz njega. Tog dana veliki broj građana je dočekao na trgu rusku vojsku i partizane, koji su kasnije produžili svoj put prema Ćupriji.

Tokom ovog rata Paraćin je dao dva narodna heroja: Momčila Popovića Ozrena i Branka Krsmanovića.

Oslobođenje u Drugom svetskom ratu - IZVOR - Fejsbuk stranica Zavičajnog muzeja Paraćin