Originalne tehnike farbanja uskršnjih jaja

Originalne tehnike farbanja uskršnjih jaja

Tradicionalno ukrašavanje jaja lukovinom, lišćem i lepljenjem sličica zamenila je tehnika grebuckanja, lepljenja i prskanja. Tatjana Tubica se već godinama u nazad trudi da njena uskršnja jaja budu unikatna i da jedan od omiljenih praznika ulepša originalnim i kreativnim tehnikama ukrašavanja.

Za ovu tehniku je potrebno već obojeno jaje i nekoliko oštrih alatki poput makazica za nokte, šrafcigera ili bilo kog alata sa oštrim vrhom. Mogućnosti oslikavanja motiva su raznolike, a na ovaj način moguće je čak personalizovati jaje ispisivanjem inicijala ili motiva koje je namenjeno nekoj osobi.

Pored ove postoji još jedna, jednostavnija tehnika lepljenja obmotanog kanapa pomoću koje za kratko vreme moguće ukrasiti jaje, a za nju je potrebno već obojeno jaje, parče kanapa i lepak za toplo lepljenje. Ovim jednostavnim načinom ukrašavanja mogu se pozabaviti gotovo svi jer ne zahteva posebne veštine.

Još jedna od tehnika ukrašavanja jeste prskanje obojenih jaja raznobojnim temperama koja bi deci mogla biti najinteresantnija.

Tatjana svake godine ofarba više desetina uskršnjih jaja, ali ističe da je teško ograničiti se na određeni broj. Voli kada u svojoj korpi ima više komada različitih boja, a ni ideja za ocrtavanje istih joj ne manjkaju. Svake godine ih rado razmenjuje sa dragim ljudima, a posebno zadovoljstvo joj donosi radost na licu onih koji dobiju upravo ovakve unikatne radove.