Omladinska politika u Ćupriji

Omladinska politika u Ćupriji

Projekat pomaže Opština Ćuprija, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2023. godinu

Borba za održanje i povećanje broja stanovnika u jednoj opštini ili gradu je veoma kompleksna zbog toga što postoji ogroman broj faktora o kojima se mora voditi računa. Ukoliko postoje dobri uslovi za život mladih, ali ne i finansijska podrška, sistemske institucije, mogućnost za društvenu pokretljivost, mnogi budući roditelji neće se opredeliti da uđu u te uloge usled nesigurnosti i problema u prvom periodu roditeljstva. Sa druge strane, ukoliko postoje i svi navedeni faktori, ali ne i prostor u kojem mladi ljudi mogu da napreduju, oni, opet sutradan mogu imati dileme da li treba širiti svoju porodicu i da li to treba činiti u tom mestu.

Zbog toga je jedan od izuzetno važnih faktora u ovom procesu omladinska politika koja se sprovodi u određenom mestu.

U Ćupriji je za omladinsku politiku u najvećoj meri zadužen Savet za mlade.

 
 

 

 

Izvor - fejsbuk stranica Kancelarije za mlade

Kada smo krenuli da se bavimo omladinskom politikom ozbiljno u Opštini Ćuprija, pre tačno tri godine, mapirali smo sve neke naše potrebe, naročito potrebe mladih, na osnovu istraživanja i videli smo šta je sve to što nemamo a treba nam i neophodno nam je da bismo radili sa mladima kvalitetno. Jedna od tih stvari je bio Savet za mlade. Savet za mlade je način direktnog učešća mladih u procesu donošenja odluka – objašnjava Nenad Jovanović, bivši član Veća za omladinsku politiku u Opštini Ćuprija

U rad Saveta uključen je veliki broj mladih, a najveći broj njih došao je kroz saradnju i konsultacije koje je Savet imao sa školama, kao glavnim institucijama okupljanja mladih i važnim partnerom. Inače, u Ćupriji je postojala pre toga i Kancelarija za mlade, ali, prema rečima sagovornika, ona nije sasvim funkcionalna te je u početku najveći broj aktivnosti zapravo bio preuzimanje mnogih ingerencija i aktivnosti ovog tela.

 
 

 

 

Nenad Jovanović

Nakon nekog vremena, kada je Savet „stao na noge“ otpočela je saradnja sa različitim institucijama koje se bave republičkom omladinskom politikom poput, Krovne organizacije mladih Srbije, Nacionalne asocijacije kancelarije za mlade, a i kroz konkurse Ministarstva su dobili sredstva za određene konkretne projekte.

Tražili smo način da mlade aktiviramo, pre svega, u njihovo slobodne vreme. Napisali smo jedan projekat Ministarstvu za omladinu i sport u čijem je fokusu volontiranje kao način participacije u društvenom životu zajednice i lični aktivizam kojeg su mladi zaista prepuni. Taj projekat je doprineo da imamo danas više od 120 volontera u našoj volonterskoj grupi, od koji je oko 50, 60 koji su aktivni svake godine. To je krenulo lagano, od nekih gradskih manifestacija kojima smo se mi obratili sa željom da naši volonteri učestvuju na njima. To se kasnije proširilo. Počeli smo da komuniciramo sa Mladim istraživačima iz Beograda koji organizuju kampove interesantne za mlade po celoj Srbiji i inostranstvu. To se nastavilo time da mi sada imamo nekoliko Ćupričana koji idu na inostrane volonterske akcije i donose sjajne utiske sa njih. Čini mi se da smo njima prilično izmenili život.

Osnov planiranja i razvoja omladinske politike u Ćupriji je istraživanje, koje članovi Saveta svake godine sprovode sa mladima, kako bi uočili njihove navike, želje, načine komunikacija i planove. U skladu sa tim planiraju konkretne akcije i pravac rada. Utisak je da je sve veći i izraženiji međugeneracijski jaz, da su mladi znatno drugačiji od mladih pre 10 ili 20 godina.

Ono što muči nas u Pomoravlju je to što smo na ovom Carskom drumu kojim se, vazda, odlazilo, i mi imamo danas u Ćupriji podatak da 80% mladih iz Ćuprije ili razmišlja da ode ili planira da ode. Nekako je to i teško zaustaviti i to nam je baš veliki izazov. Trudimo se da, makar, pre nego što odu, ponesu nešto lepo iz tog perioda kada su u Ćupriji živeli. Tu mislim na taj aktivizam, moja ideja je da kada nekada negde budu završili školu i merili gde će živeti, koje su prednosti i mane svakog od mesta, imaju nešto da ih veže za grad gde su odrasli.

 
 

 

 

Još jedan od važnih elemenata omladinske politike u Ćupriji, naročito nakon mera zatvaranja zbog pandemije, jeste rad na emocionalnim i psihološkim savetovanjima. Najčešće su teme odrastanja, sukoba, i sve ono što je karakteristično za taj period života. Iz ovih podataka se javila ideja o organizaciji niza psiholoških radionica namenjenih mladima i mladim roditeljima. Ovo je naročito važno jer Ćuprija, kao opština, nema mogućnost da pri Domu zdravlja ima stalno zaposlenog psihološkog savetnika, već ona postoji samo u gradovima.

Inače, plan je da se u budućnosti napravi još kvalitetniji Savet za mlade, da se reši problem sa Kancelacijom za mlade i njenim koordinatorom, kao i da se radi na tome da se u Ćupriji pokrene još neko udruženje namenjeno mladima, pored jednog, koje sada postoji. Takođe, cilj je da se glas malih još više čuje, odnosno, da se još više mladih iz ovog mesta uključi u različite oblike aktivizma, a da stariji članovi Saveta i drugih tela služe kao neko ko će podržavati i pratiti želje, ideje i ambicije ovih ljudi.

 
 

 

 

Takvom politikom mladi iz ovog mesta dobiće više motiva da ostanu ili se vrate u njega, tu osnuju porodicu, odnosno, učine Ćupriju bogatijom.