Održana sedma ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi

Održana sedma ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi

Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi ovog meseca održana je u prostorijama Crvenog krsta Paraćin, u saradnji ove humanitarne organizacije i Zavoda za transfuziju krvi iz Niša. Kao i do sada, ona je trajala od 8 do 14 časova, a naši sugrađani su se odazvali u velikom broju i donirali svoju krv.

Muškarci mogu dati krv na svaka tri meseca, a žene na svaka četiri. Davaoci moraju biti zdrave osobe starosti između 18 i 65 godina, a uz to je i obaveza popunjavanja upitnika o opštem zdravstvenom stanju. Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi, osma po redu od početka godine, biće održana u prostorijama Ekonomsko-trgovinske škole 27. aprila. Ona je namenjena punoletnim đacima svih srednjih škola i ostalim građanima.

Ova humanitarna organizacija dugi niz godina organizuje likovni i literarni konkurs namenjen deci čiji je naziv „Krv život znači”. Iz paraćinskog Crvenog krsta kažu da su se paraćinski đaci ovom konkursu odazvali u velikom broju i da će uskoro neki od najboljih biti poslati na ocenjivanje. Ovi radovi bili su predstavljeni javnosti u prostorijama Crvenog krsta Paraćin povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja 7. aprila.

Nagrade za najbolje radove Crveni krst Paraćin u saradnji sa opštinom dodeliće 11. maja kada se obeležava Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi. U tom periodu biće obeležena i Nedelja Crvenog krsta, kada će ti radovi biti izloženi u prostorijama ove humanitarne organizacije.