Obeležavanje Svetske nedelje dojenja i značaj majčinog mleka

Obeležavanje Svetske nedelje dojenja i značaj majčinog mleka

Telo buduće mame se već nakon nekoliko nedelja od začeća priprema da stvori hranu kojom će se novorođenče hraniti kada se rodi. Ovaj prirodni proces koji se događa u ženskom telu može se smatrati jednim od najlepših i najnverovatnijih sposobnosti jedne žene. Prema rečima lekara, majčino mleko može se smatrati i kao prva vakcina koju beba primi po rođenju. Pored toga što služi kao hrana, proces dojenja služi i kao način da se povezanost majke i deteta produži i nakon porođaja kada se beba nađe u novoj sredini, izvan majčinog tela.

O benefitima najzdravijeg prirodnog napitka govori se oduvek, a podatak da se jednom godišnje cela nedelja posvećuje činu dojenja u skoro 170 zemalja sveta, ukazuje na značaj i prednost ove aktivnosti. Prva nedelja avgusta rezervisana je za brigu o porodiljama i pružanje podrške svim majkama da svojoj deci obezbede najzdraviju hranu na svetu.

Žene u Paraćinu imaju mogućnost da još dok su trudne prođu obuku o vođenju trudnoće i upoznavanju sa svim situacijama koje ih čekaju nakon porođaja. Jedna od važnijih tema o kojoj se govori u školi za trudnice u Paraćinskom Domu zdravlja, je i tema dojenja. Paraćinsko porodilište već nešto više od godinu dana sprovodi program podrške dojenju sa ciljem da pruži podršku svim novopečenim majkama kako bi im olakšale ovu, ne uvek laku, aktivnost. Nakon odlaska iz porodilišta, dalju evidenciju o dojenju obavlja služba patronaže.

Evidencija koju od januara 2020. godine vode patronažne sestre i pedijatri o ishrani beba, pokazuje porast broja dece koja su u prvim danima života dobila majčino mleko, a to je ujedno bio i glavni cilj programa podrške dojenju koji je pokrenuo Institut za javno zdravlje dr Milan Jovanovic Batut.

Jedan od ciljeva Svetske nedelje dojenja je i podizanje svesti o tome na koji način okolina može ženi olakšati proces dojenja.

Od presudne važnosti je i kako proces dojenja može uticati na ženu ali i to koje su njegove prednosti. Kod žena koje doje smanjuje se rizik od post porođajne depresije, anemije, nastanka karcinoma dojke, jajnika i materice, kao i od gojaznosti. Pored obeležavanja Svetske nedelje dojenja, u Srbiji se obeležava i Nacionalna nedelja promocije dojenja od 3. do 10. oktobra, što simbolično predstavlja 40. nedelju u godini odnosno vreme trajanja trudnoće.