Obeležavanje romske slave u Paraćinu

Obeležavanje romske slave u Paraćinu

Sečenjem kolača, igrom i dobrim raspoloženjem obeležena je ovogodišnja slava koju proslavlaju svi Romi pravoslavne veroispovesti. Bibija se slavi kao isceliteljka i zaštitnica porodice, a pre svega kao zaštitnica zdravlja dece. Svako mesto ili grad ima svoj poseban datum obeležavanja sBibije, a za Paraćince je to 31. januar.

Na slavi je obavezno prisutvo sveštenika koji seče kolač i osveštava zapis.Paraćinski Romi se dugi niz godina poslednjeg dana januara okupljaju u jednom od njihovih dvorišta kod drveta zasađenog Tetkici Bibiji nekanonizovanoj svetici koja je po predanju imala isceliteljske moći. Uz čašicu, osmeh, muziku i igru tog dana se gosti pozdravljaju rečima „Bibijako sastipe” kojim se Romi mole za zdravlje svoje dece.

Čudotvorna Tetkica Bibija je 1929. godine dobila i svoju ikonu. Na njoj se Bibija predstavlja kao tipična Romkinja okružena decom dok je u drugoj verziji svetiteljka raširenih ruku koja stoji ispod krošnje kruške, dok joj prilazi mnoštvo dece. Ovaj praznik uvršten je 2019. godine u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a opština Paraćin je i ove godine pomogla u organizaciji proslavljanja romske slave.