Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obeležava se 15. septembra na dan Proboja solunskog fronta. U organizaciji Opštine Paraćin, danas je tim povodom, nakon molebana u porti crkve Svete Trojice, organizovan i defile kroz centar grada.

Svečana ceremonija počela je intoniranjem himne Republike Srbije u izvođenju hora «Sveti Georgije» nakon čega su vence na Spomenik Pobedniku u ime Opštine Paraćin, položili predsednik opštine Vladimir Milićević i član Opštinskog veća, Dejan Nešić, zatim, delegacije Policijske stanice i profesionalne Vatrogasne jedinice, Potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. godine, Ratnih veterana Paraćin, SUBNOR-a, Kola srpskih sestara pri crkvi Svete Trojice, POKS-A i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Paraćin.

Ceremonija je završena obraćanjem istoričara Marka Pekića koji je prisutne podsetio na značaj obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Cilj uspostavljanja ovog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva srpskog naroda u Republici Srbiji i Republici Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.