Nova ulagnja Opštu bolnicu Paraćin

Nova ulagnja Opštu bolnicu Paraćin

Kapacitet protoka kiseonika na internom i grudnom odeljenju Opšte bolnice Paraćin će biti povećan. Tome će doprineti radovi koje će sa blizu 2 miliona dinara finansirati Ministarstvo zdravlja republike Srbije kako bi paraćinska bolnica i njeno kovid odeljenje spremno dočekali eventualni novi talas korona virusa na jesen.

Ovi radovi će početi nakon završetka javne nabavke za izbor izvođača radova, a pored ovih Ministarstvo zdravlja odobrilo je dodatnih 2.900.000 dinara za nabavku nove opreme. Tim sredstvima OB Paraćin će kupiti dve nove operacione lampe namenjene salama na odeljenju hirurgije.

Broj hospitalizovanih pacijenata na kovid odeljenju Opšte bolnice u Paraćinu je smanjen. Trenutno je na lečenju 11 bolesnika, dva se nalaze na intenzivnoj nezi i jedan je na neinvazivnog veštačkoj ventilaciji. Kod sedmoro pacijenata potvrđeno je prisustvo korona virusa, troje je negativno, a za jednog se čeka rezultat. Ovakva epidemiološka situacija rezultovala je smanjenjem kapaciteta kovid odeljenja sa 60 na 20 ležajeva.

Pored smanjenog broja pacijenata obolelih od kovida 19 koje se leče u paraćinskoj bolnici, poslednjih dana primetan je i smanjen broj ljudi koji se sa simptomima korona virusa javljaju i paraćinskoj kovid ambulanti. Epidemiološka slika je povoljnija nego u julu i početkom avgusta, ali lekari i dalje apeluju na građane da se pridržavaju svih mera prevencije kako bi se ovaj treend i zadržao.