Narodna biblioteka „Dušan Matić“ – centralna institucija pisane reči i knjige u Ćupriji

Narodna biblioteka „Dušan Matić“ – centralna institucija pisane reči i knjige u Ćupriji

Ćuprijska Narodna biblioteka „Dušan Matić“ ima tradiciju dugu čak 155 godina. Prvenstveno je bila osnovana kao čitalište 1868. godine na ideju Antonija Pelivanovića,  tadašnjeg narodnog poslanika. Tokom svog postojanja često je menjala nazive, a sadašnji je dobila po poznatom srpskom književniku i akademiku Dušanu Matiću, koji je rođen u Ćupriji.

Posebno bogatsvo biblioteke je Legat – Spomen soba Dušana Matića koju je on ostavio gradu, a koja se nalazi u biblioteci od 1986. On sе sаstојi оd ličnе bibliоtеkе ovog književnika, njеgоvе rаdnе sоbе, brojnih dоkumеnаtа, priznаnjа i nаgrаdа kоје је dоbiјао, crtеžа, prеpiski i rukоpisа.

Biblioteka organizuje mnogobrojne događaje u toku godine, a glavna manifestacija su „Matićevi dani“ koji se organizuju u prvoj polovini septembra. U okviru ovog događaja program je raznovrstan i prilagođen svim školskim uzrastima, kako bi se što bolje upoznali sa ovim piscem.

Pored ove, direktorka bibilioteke Ljiljana Đorđević najavila je još jedan značajan događaj za ovu ustanovu i sugrađane, a to je „Dragoslavljev venac”. Ova manifestacija po prvi put biće organizovana ovog petka u ćuprijskoj Gimnaziji, u čast književnika Dragoslava Mihailovića.

Člansku kartu biblioteke poseduje preko 3500 ljudi iz Ćuprije i njene okoline. Knjiški fond čini oko 61 hiljada naslova, a čitaocima su na raspolaganju dnevne novine i stručni časopisi. Odnedavno, biblioteka poseduje i interaktivni displej, pomoću kog je njenim korisnicima olakšana pretraga prilikom izbora knjige. Vrata ove ustanove otvorena su za čitaoce svakog radnog dana od 7.30 do 19 časova.