Nacionalna nedelja dojenja

Nacionalna nedelja dojenja

Nаciоnаlnа nеdеljа dојеnjа u Srbiјi trаdiciоnаlnо sе оbеlеžаvа 40. каlеndаrsке nеdеljе i simbоličnо prеdstаvljа trајаnjе trudnоćе. Dojenje je najzdraviji i najprirodniji način ishrane novorođenčeta, ali i odojčeta. Оvе gоdinе Nаciоnаlnа nеdеljа dојеnjа оbеlеžаvа sе оd 28. sеptеmbrа dо 4. окtоbrа pоd slоgаnоm “Podržimo dojenje za zdraviju planetu”.

Prilikom dojenja ostvaruje se i bliska emotivna veza između bebe i majke. Višestruke su prednosti dojenja, kako za bebu tako i za majku. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života.

Kako bi proces dojenja bio uspešan, veoma je važno da se doilji i detetu pruži adekvatna podrška od strane društva, njihove porodice, zajednice ili zdravstvenog sistema.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u školi za trudnice se ne vrši edukacija.

Cilj kampanje je skretanje pažnje na značaj dojenja u obezbeđenju optimalne ishrane, pravilnog rasta i razvoja, za zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke, kao i ukazivanje na značaj pružanja podrške i

pomoći trudnicama i majkama dojiljama da ostvare uspešno dojenje. Nacionalna nedelja u paraćinkom Dom zdravlja obeležena je nizom izložbi i individualnim razgovorima na terenu.