Na šta se greju Paraćinci i šta je najisplativije ?

Na šta se greju Paraćinci i šta je najisplativije ?

Grejna sezona počela je oktobra, tako da su do sada građani imali prilike da uvide koji je energent najisplativiji. Iako postoji više načina na koji je moguće ugrejati dom, tradicionalno grejanje na drva i dalje je u prednosti u odnosu na ostale energente. Međutim, kao najčistiji i ekološki najpriihvatljiviji vid grejanja, poslednjih godina pokazalo se grejanje na struju i na gas. Naše sugrađane smo pitali kako se greju ove sezone?

Odgovori naših sugrađana su podeljeni, mada prednost daju grejanju na struju i ističu da od nekoliko faktora zavisi kolika će biti efikastnost izabranog načina grejanja poput termoizolacije, kvadrature koja se greje, ali i od cene početnog ulaganja za uvođenje određenog sistema za grejanje. Iz tog razloga, pitali smo paraćince šta smaraju naisplativijom opcijom?

Imajući u vidu da je grejna sezona u jeku Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije uputili su apel svim građanima da obrate pažnju na instalacije, dimnjake i uređanje koje ostavljaju uključenim nakon izlaska iz kuće. Boban Vukašinović, komandir  paraćinske Vatrogasno-spasilačke jedinice kaže da je veoma važno da svaki građanin postupa odgovorno. Takođe je naglasio i da je od početka grejne sezone evidentirano 66 intervencija, odnosno požara do kojih je uglavnom dolazilo usled ljudskog nemara i nepažnje.

Poslednjih godina veliki broj građana u opštini Paraćin odlučuje se za grejanje na gas upravo zbog njegove cene a najveća investicija  u ovom slučaju kod uvođenja gasa je priključak i oprema. Grejanje pomoću TA peći i ostalih uređaja koji troše struju isplati se možda za manje prostorije i domaćinstva do 50 kvadrata.