Na koji način se Paraćin bori sa korona virusom

Na koji način se Paraćin bori sa korona virusom

28 lica iz Paraćina pozitivno je na novi korona virus. Ovo su zvanični podaci Štaba za vanredne situacije u Paraćinu koji se u manjoj meri razlikuju od onih koje objavljuje Krizni štab Vlade Srbije. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je objasnio razloge neslaganja broja inficiranih i dodao da je među njima veći  broj onh sa lakšom kliničkom slikom.

Odeljenje ortopedije Opšte bolnice u Paraćinu zatvoreno nakon potvrde da je nekoliko lekara i deo medicinskog osoblja inficirano korona virusom. Prema zvaničnim podacima kojima rapolaže paraćinski Štab za vanredne situacije, 8 medicinskih radnika u Paraćinu pozitivno je na COVID-19 – četvoro lekara i troje medicinskih tehničara Opšte bolnice i jedan lekar Doma zdravlja.

Prema odluci Ministarstva zdravlja u ovom trenutku stara Hitna pomoć je mesto gde se upućuju osobe sa simptomima kao što su povišena telesna temperatura, kašalj i problemi sa disaanjem. U slučaju drastičnog povećanja broja inficiranih u Paraćinu, SRC “7. Juli” bio bi mesto za njihovo lečenje.

Paraćinski Centar za socijalni rad je ove zime ažurirao bazu socijalno ugroženih lica prema kojoj radnici ove ustanove i volonteri dodeljuju pakete pomoći od početka vanrednog stanja. Paunović kaže da opština nema problema sa brojem volontera i poziva lokalne preduzetnike da pomognu.

Prema podacima Vlade republike Srbije zaključno sa današnjim danom u Paraćinu se 444 osobe nalaze u samoizloaciji. Kako bismo u danima i nedeljama pred nama zaustavili širenje korona virusa neophodno je da poštujemo preporuke nadležnih o socijalnom distanciranju, poštovanju zabrane kretanja i nošenju maski i rukavica.