Na koji način će Paraćinci proslaviti Vaskrs

Na koji način će Paraćinci proslaviti Vaskrs

U susret Vaskrsu koji je za sve pravoslavne hrišćane jedan od najradosnijih praznika, većina  razmišlja o prazničnoj trpezi koja je neizostavan detalj u svim domovima. Kao što je običaj za ostale praznike i ovaj će mnogi obeležiti u krugu porodice. Na Vaskrs, osim ofarbanih  jaja, na trpezama se mogu naći i raznovrsna domaća jela. Prošetali smo centralnom gradskom ulicom gde smo pitali sugrađane kako će oni obeležiti ovaj Uskrs i šta pripremaju od hrane.

Običaj je da se na Veliki petak farbaju jaja u crveno, u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo. Vremenom, pojavile su se razne tehnike farbanja jaja, pa tako svako ima svoje metode i načine na koje ih boji.

Jaja su neizostavna na svakoj trpezi kada se obeležava ovaj hrišćanski praznik. Koja je njihova cena, da li je bilo poskupljenja prethodnih dana i da li je to uticalo na prodaju pitali smo pijačne prodavce na gradskoj pijaci.

Nakon Vaskršnje liturgije u nedelju u paraćinskoj crkvi Svete Trojice kojoj svake godine prisustvuju mnogi vernici, svi posetioci imaće priliku da uživaju u koncertu učenika Osnovne muzičke škole „Milenko Živković“ od 10.30.