Meteoropate spremite se za glavobolju i malaksalost

Meteoropate spremite se za glavobolju i malaksalost

S naglom promenom vremena, hteli mi to da priznamo ili ne menja se i naše raspoloženje. Malaksalost, glavobolja, bol u zglobovima pa čak i depresija samo su neki od simptoma sa kojima se susreću meteoropate ili hronični bolesnici. Utorak je osvanuo tmuran, ali bez sivih oblaka te na paraćinskim ulicama ima dosta ljudi koji koriste poslednje sate pre zahlađenja i padavina. Iako mnogi šetaju sa osmehom na licu, na nekima od njih je nezadovoljstvo uočljivo te smo ih pitali kako podnose ovu naglu promenu vremena.

Iako nas je veoma topao početak aprila iznenadio, još nas je više iznenadila najava zahlađenja i kiše. Uslov za ovakvo vreme počevši od izuzetno tople zime, stvorio se premeštanjem jakih ciklona iznad Zapadne Evrope, odnosno iznad Atlantika i Skadnidavije, kaže Vladimir Dikić, paraćinski meteorolog amater, urednik portala PN Meteo.

Dikić kaže da je prva polovina proleća koja je za nama najtoplija od kako se vrše merenja, ali da su i prethodnih godina bile visoke temperature. Aprila 2016. godine takođe je početak proleća bio izrazito sunčan i topao dok su padavine bile svega 0,2 milimetara.

Još koliko večeras stiže zahlađenje u vidu jakog severozapadnog vetra i pada temperature, dok se tokom noći očekuje i kiša, kaže Dikić.

Ovakve temeprature ispod proseka za ovo doba godine zadržaće se i naredne sedmice, dok će maksimalne iznositi od 14 do 18 stepeni. Dikić ističe da ukoliko tokom petka na subotu bude vedra noć, tokom jutra možemo očekivati mraz slabijeg intenziteta.