Mesec frankofonije u paraćinskoj biblioteci

Mesec frankofonije u paraćinskoj biblioteci

Mesec mart je godinama unazad u znaku francuskog jezika, književnosti, muzike i sve ono što obuhvata kulturu jednog naroda. Učenici Ekonomsko – trgovinske škole iz Paraćina tradicionalno Frankofoniju obeležavaju različitim aktivnostima u školi, a poslednjeg dana marta obišli su gradsku biblioteku „Dr Vićentije Rakić” u kojoj su razgovarali o poznatim francuskim piscima.

Tokom srednjoškolskog školovanja gotovo svi mladi se kroz književnost upoznaju se sa jednim delom francuske kulture. Molijer, Balzak, Volter, Aleksandar Dima i Viktor Igo autori su dela za koje se kaže da su promenili tok svetske književnosti. Neka od njih redovno su štivo u svim srednjim školama te su učenici neretko upoznati sa njihovim stilom pisanja. Ovaj poslednji martovski dan protekao je uz pesmu i razmenjivanje mišnjenja o važnosti francuskog jezika.

Srbija je 2018. godine postala punopravna članica Međunarodne frankofone organizacije, te je za sada jedna od 88 zemalja koja se zalaže za očuvanje francuskog jezika i kulture.

Ekonomsko – trgovinska škola može se pohvaliti mnogobrojnim aktivnostima đaka koje su do sada održane i koje će tek u narednom periodu biti realizovane, kaže Suzana Ranđelović, psiholog i profesor u Ekonomskoj školi i dodaje kako se nada da će škola ubuduće imati još više učenika.