Marko Ilić

Marko Ilić

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Marko Ilić rođen je 19. maja 1989. godine u Čepuru kod Paraćina. Posle završene srednje Tehnološke škole se oženio i sa suprugom Jelenom ima dvoje dece i treće na putu. Marko je samouk, a ljubav prema crtanju se javila još u ranom detinjstvu, iako je time ozbiljnije počeo da se bavi posle završene škole.

„Ubrzo su počele prve porudžbine portreta dece i kućnih ljubimaca, a imajući u vidu da sam pretežno radio crteže po porudžbini, tokom života sam uradio oko stotinu slika“ – kaže Marko Ilić

Marko Ilic (izvor - privatna arhiva)

Najčešće crta grafitnom olovkom, a u poslednje vreme se služi još nekim novim tehnikama.

„Nisam bio u finansijskoj situaciji da nabavljam boje i materijale za druge tehnike za koje sam takođe bio zaiteresovan.  Tek od skoro sam počeo sa eksperimentisanjem sa drugim tehnikama, kao što su suvi pastel i digitalno oslikavanje. Izdvojio bih i ugljen kojim sam takođe veoma impresioniran“ – kaže Marko.

(izvor - privatna arhiva)

Marko Ilić kaže da mu je najveća podrška uvek bila porodica. Najpre otac i majka, a sada i supruga za koju kaže da je puna razumevanja i kada nije uspevao da posveti punu pažnju njoj i deci.

„Imajući u vidu da mi je za jednu sliku potrebno više desetina sati da je završim, a porudžbine su se ponekad samo nizale, nisam uvek imao puno vremena za porodicu. Mada  sam se uvek trudio da moja porodica ne oseti tu odsutnost. Moj stariji sin Mateja koji ima 5 godina takođe pokazuje znakove izuzetnog talenta za crtanje i slikanje.Provodi sate i sate crtajući a ja sam tu da mu pomognem oko nekih stvari vezanih za to. Trudiću se da  mu pružim punu podršku u svakom smislu,  da taj talenat kasnije procveta“ – kaže Marko Ilić.

(izvor - privatna arhiva)
(izvor - privatna arhiva)

Marko nikada nije izlagao svoje radove, ali između ostalog, planira i to da uradi u budućnosti.

„Veoma sam zainteresovan za fotografiju i trudiću se u budućnosti da se ostvarim i u tom polju. Planiram da naučim da radim slike na platnu uljanim bojama i da kada budem imao radove na koje bih bio ponosan da napravim neku izložbu. Uporedo sa time planiram da se još više posvetim digitalnom crtanju“.

(izvor - privatna arhiva)
(izvor - privatna arhiva)