Marina Živić

Marina Živić

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Marina Živić rođena je 1970. godine u Nišu, a odrasla je u Raševici kod Paraćina. Posle završene osnovne škole u tom mestu upisuje gimnaziju „Uroš Predić“ u Pančevu, a potom i potom i Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu i u Beogradu gde je magistrirala u oblasti skulpture 1998. godine. Marina se nakon školovanja ponovo vratila u Raševicu i potom odlazila, pa opet vraćala. Trenutno najviše vremena provodi u ovom selu u opštini Paraćin gde se bavi slikarstvom i vajarstvom.

izvor - privatna arhiva

Marina se vajarstvom bavi ceo svoj život. Njen otac je akademski slikar  Miodrag Živić Milkos tako da je talenat verovatno nasledila od njega. Marina Živić kaže da su joj oba roditelja od malena usadila ljubav prema prirodi i životinjama i da je ta ljubav usko povezana sa umetnošću. Puno vremena provodi pomažući napuštenim psima i mačkama i kaže da su joj te životinje uvek bile inspiracija.

izvor - privatna arhiva

Stil kojim se Marina služi u slikanju i vajanju ide od klasičnog realizma do neke vrste impresionizma.

„Od tehnika u slikarstvu koristim akrilne i uljane boje . Volim da slikam na platnu ali isto tako na starom drvetu i zidovima. U skulpturi koristim tehniku modelovanja u glini , izlivanje u bronzi ali i tehniku kolaža i asamblaža. I u slikarstvu i u vajarstvu koristim uglavnom klasični pribor” – kaže Marina Živić.

izvor - privatna arhiva
izvor - privatna arhiva

Marina do sada ima veliki broj radova da im i ne zna broj, ali pamti one najdraže.

„Moj najveći uspeh je bista Nikole Tesle u porti crkve Svetog Save na Menhetnu u Njujorku. Dragi su mi i umetnički suveniri na temu Primorske zgrade koje je delegacija opštine Herceg Novi poklonila kineskom gradu Hđin (Hejin) prilikom bratimljenja ova dva grada 2017. godine . Zatim prestona ikona „Hristovo rodjenje” koje sam poklonila crkvi „Rodjenja Hristovog” u Raševici – dodaje Marina.

izvor - privatna arhiva

Marina Živić je imala veliki broj izložbi širom Srbije, ali i Crne Gore, jer je jedan period svog života provela u mestu Đenoviće kod Herceg Novog. Dobitnica je nagrada Akademije likovnih umetnosti u Beogradu „Ilija Kolarević” za najbolji akt i „Sreten Stojanović“ za celokupno stvaralaštvo.

izvor - privatna arhiva

„Dobila sam brojne zahvalnice za učešće u humanitarnim akcijama poklanjanjem svojih dela ili oslikavanjem raznih prostora , izradom skulptura i plaketa. Veliko priznanje sam dobila i od poznatog istoričara umetnosti profesora Lazara Seferovića kad me je u svojoj knjizi „Tragom čudesnih žena Boke Kotorske“ uvrstio među 25 žena značajnih za istoriju, nauku i kulturu Boke Kotorske i to računajući od 3. veka pre nove ere do danas” – kaže Marina Živić. 

Marina Živić planira da nastavi sa stvaranjem i sa izlaganjem svojih radova. Pored toga, želja joj je da radi u nekoj instituciji kulture ili obrazovanja.