Marija Komarac

Marija Komarac

Dirljiva priča paraćinske likovne umetnice Marije Komarac

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Marija Komarac rođena je 1983. godine u Paraćinu. Nakon završene Više škole primenjenih umetnosti u Beogardu, diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u klasi profesora Siniše Žikića na smeru zidno slikarstvo.

Njen rad doživeo je vrhunac poslednjim izložbama u Ćupriji i Paraćinu pod nazivom „Ljubav i istina“. U Ćupriji je već poznaju, jer je autorka murala posvećenog Dragoslavu Mihailoviću tik uz most na Velikoj Moravi. Zbog podatka da punih 12 godina nije izlagala radove u svom rodnom gradu pomislićete da su je sugrađani zaboravili, a i da jesu, posle izložbe u paraćinskom Kulturnom centru su se prisetili.

Prva izložba u Ćupriji je uzdrmala publiku i javnost najviše zbog emocije koju ona nosi. Marija Komarac već više od 5 godina vodi borbu za starateljstvo nad svojom decom, a kako ta borba izgleda vidi se na njenim slikama.

Ova izložba je jedna velika istina i nemam šta da krijem. Ja sam majka koja je izgubila starateljstvo nad svojom decom i to je rana koja nikad neće da zaceli. Kada je neko nepravedno osuđen, sasvim je svejedno da li je to majka ili otac” – kaže Marija Komarac.

Paraćinska slikarka je izložbu „Ljubav i istina” posvetila svim majkama koje su izgubile starateljstvo nad decom. Većina slika nastala je u prethodne dve godine inspirisana životnom dramom u poslednjih pet godina.

Sve što sam doživela u tih pet godina ja sam stavila na platno. Najveći broj radova je iz ove i prošle godine, zato što sam u toku epidemije korona virusa dobila prostor za rad. U periodu od pet meseci sam izbacila najveći deo sebe na platno.” – dodaje Marija.

Interesovanje za izložbu u paraćinskom novom Kulturnom centru bilo je još veće nego u Ćupriji. To je bila jedna od najposećenijih izložbi u Paraćinu u prethodnih nekoliko godina.

Cilj ove izložbe je da skrene pažnju javnosti da je ovaj problem prisutan u mnogo većoj meri nego što mi mislimo. Ja ne znam da li je poruka stigla do onih do kojih treba da stigne, ali stići će. U to sam sigurna kao što sam bila da će ova izložba u Paraćinu biti posećena u ovolikom broju” – kaže autorka izložbe.

Marija Komarac će narednih meseci izlagati svoje radove u još nekim gradovima u Srbiji, jer već postoji veliko interesovanje nekih galerija. Na taj način, sve veći broj ljudi će biti svesniji problema sa kojima se susreću roditelji koji su nepravedno ostali bez starateljstva nad svojom decom.