Litija u Ćupriji – pružanje molitvene podrške za odbranu svetinja u Crnoj Gori

Litija u Ćupriji – pružanje molitvene podrške za odbranu svetinja u Crnoj Gori

Litija podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori održana je u subotu popodne u Ćupriji. Pozivu Ravaničko-paraćinskog namesništva braničevske eparhije odazvalo se više stotina građana Ćuprije, Paraćina i okolnih sela. Oni su pokazali slogu i poslali podršku vernicima u nameri da odbrane svetinje u Crnoj Gori.

Noseći ikone, krstove i barjake vernici su uz zvukove moliteve prošetali centralnim gradskim ulicama a potom održali moleban u crkvi. Arhijerejski namesnik Ravaničko-paraćinski Milija Đuričić smatra kako se u Crnoj Gori nakon 2000 godina ponavlja istorija nepravde i borba za očuvanje prava i slobode

Litije u Crnoj Gori su poslednjih nedelja okupile više stotina hiljada pravoslavnih vernika koji se molitvama i litijama oštro protive Zakonu o slobodi veroispovesti koji je usvojila Crnogorska skupština. Litija i moleban održani su u nedelji pravoslavlja pa okupljeni vernici smatraju da krsnim hodom i molitvom pokazuju zajedništvo sa svojojm verskom braćom u Crnoj Gori.

Osim u Ćupriji Litije su prethodnog vikenda održane u Kragujevcu, Lazarevcu i Beču. Podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori prethodnih nedelja pružile su mnogobrojne istaknute ličnosti među kojima je i najbolji svetski teniser Novak Đoković.