Likovna kolonija u Zabregi

Likovna kolonija u Zabregi

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Likovna kolonija u Zabregi kod Paraćina postoji od 2010. godine. Organizuje je društvo Petrus iz ovog sela, a na koloniji učestvuju đaci i studenti, ali i akademski slikari iz cele Srbije. Likovna kolonija u Zabregi koja nosi naziv Molitva pod Petrusom ima za cilj da predstavi sva prirodna i kulturna bogatstva gornjeg toka reke Crnice koja će biti preneta na platno.

Mnogi ušesnici obožavaju da slikaju na ovom mestu upravo zbog prirode koja krasi ovaj kraj.

„Do sada nisam slikala prirodu, ali na ovoj koloniji sam morala. Doći ću sigurno i naredne godine zato što mi se sviđa ovo mesto, ali i drugari koje sam upoznala” – kaže jedan od učesnica na likovnoj koloniji u Zabregi.

„Oduvek sam volela da crtam i slikam, a ova kolonija je sjajno iskustvo posle koga sam napredovala u slikarstvu. Ovo mi je treća godina za redom kako učestvujem, a do sada sam već 5 puta bila na Đačkoj likovnoj koloniji na Grzi” – dodaje druga učesnica.

„Nikada do sada nisam slikao ovakvu prirodu, ali ne mogu da to ne uradim kad sam već ovde. Slika koju sam danas uradio je kombinacija nekog mog stila i pejzaža” – kaže još jedan mladi umetnik.

Radovi nastali na ovoj likovnoj koloniji ostaće u Domu kulture u Zabregi.

Petruška oblast je posebno mesto kako zbog prirode, tako i zbog kulturnog značaja koje ima za ovaj kraj. Samo od izvorišta reke Crnice u Sisevcu do izlaska iz srednjovekovnog grada Petrusa postoji ukupno 10 crkava i manastira.