Lekari Opšte bolnice Ćuprija o pandemiji korona virusa

Lekari Opšte bolnice Ćuprija o pandemiji korona virusa

Jedan od najodgovornijih poslova današnjice u doba pandemije korona virusa je rad u crvenim kovid zonama. Pulmolozi, infektolozi, internisti, anesteziolozi kao i brojno medicinsko osoblje blizu dve godine su pod velikim pritiskom jer se pandemiji ne vidi kraj. Prethodnih meseci razgovarali smo sa lekarima OB Ćuprija, a ovo su njihova iskustva.

Uloga anesteziologa u doba korone je velika, posebno kada je reč o intenzivnoj nezi i bolničkom karantinu. U njemu su pacijenti često priključeni na takozvani respirator odnosno medicinski ventilator. Rad u crvenoj kovid zoni jednostavno je nezamisliv bez lekara ovog profila.

Nema lekara u crvenoj zoni koji se nije umorio od posla jer su pojedini bez odmora od marta 2020. godine. Borba svakako nije gotova jer kada pandemija postane prošlost nastaće drugi problemi kod lekara kao i kod stanovništva.

Mnogi zdravstveni radnici su u doba pandemije radili bez odmora, često u znatno dužim smenama tako da im je pomoć u ljudstvu bila preko potrebna. Učenici Srednje medicinske škole i studenti Akademije strukovnih medicinskih studija su se dobrovoljno prijavljivali kako bi pomogli svojim budućim kolegama.