Kulturni centar Paraćin

Kulturni centar Paraćin

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Kulturni centar „Paraćin osnovan je 2004. godine kao ustanova kulture, a utemeljena je aktivnostima Kulturno prosvetne zajednice, jer nasleđuje njena prava i obaveze. Bavi se difuzijom kulture u lokalnoj sredini  u svim njenim formama i oblicima.

Kulturno prosvetna zajednica osnovana je 1990. godine sa ciljem da podstiče aktivnosti koje doprinose zadovoljavanju kulturnih potreba ljudi. K.P.Z. je pokretala i organizovala brojna kulturna dešavanja.

Izložbe slika i fotografija, književne večeri, koncerti i predavanja dovoljan su pokazatelj da je  Kulturni centar Paraćin matična ustanova kulture u našoj opštini.

Ova ustanova je paraćinskoj publici predstavila jedna od najuticajnijih imena u svojim oblastima kao što su Jovan Kulundžija, Matija Bećković, Siniša Vuković, Vladeta Jerotić i Konstantin Kostjukov.

Kulturni centar Paraćin je takođe organizator i Sisevačke likovne kolonije koja je prisutna od 1975. godine. Ova likovna kolonija afirmiše Paraćinske umetnike i obogaćuje galerijski fond slika. Tokom avgusta ili septembra likovni umetnici iz zemlje i inostranstva odlaze u Sisevac ili na Grzu i tako stvaraju galerijski fond koji danas broji više stotina radova.

Kulturni centar koristi i prostorije u novom Kulturnom centru koji se nalazi u neposrednoj blizini starije zgrade preko reke Crnice.