KUD „Knez Lazar“ Senje

KUD „Knez Lazar“ Senje

Priča o Društvu „Knez Lazar“ u Senju i KUD-u koje postoji u okviru njega

Projekat pomaže Opština Ćuprija, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2020. godinu

Društvo za očuvanje tradicije “Knez Lazar” u selu Senje kod Ćuprije pokrenuto je jula 2018., a registrovano marta naredne godine, sa ciljem negovanja kulture i istorije ovog kraja. Idejnji pokretači bili meštani sela na čelu sa Oliverom Antić.

Jedna od glavnih okosnica društva je njegovo kulturnoumetničko društvo u kojem igra tridesetak deteta iz Senja uzrasta od sedam do preko dvadeset godina. Ideja je bila da se deca aktiviraju.

“Cilj je da se ta omladina malo odvoji, izađe iz svojih kuća, da mala deca ne koriste te kompjutere i telefone u tolikoj meri, da se malo druže i igraju, kao i da na uče nešto novo, kreću se i sire nova poznanstva” – objašnjava Olivera.

IZVOR – Privatna arhiva

U Senju su i ranije postojala kulturnoumetnička udruženja, pa su i mnogi stariji meštani željni da nastave tamo gde su stali sa folklorom.

“Imamo u planu da ponovo krenemo sa radom veterana, ljudi koji su godinama pre igrali i žele da nastave to”

Koreograf KUD-a je Braniša Milojković.

Društvo je u prethodnoj godini imalo vise od dvadeset nastupa u različitim mestima kao što su Svrljig, Selevac, Paraćin, Ćićevac, ali je nastupalo i na svom terenu u okviru manifestacija koje “Knez Lazar” organizuje.

“U Senju smo organizovali prvi put 2018. godine manifestaciju pod nazivom “Selo moje zavičaju mio” i to je već postala tradicionalna manifestacija jer je održana i prošle godine. Povodom Vidovdanskih svečanosti smo 28. juna održali manifestaciju “Zaigrajmo vidovdansko kolo”. Tada je u Senju bilo preko 250 učesnika iz Braničeva, Paraćina, Žitkovca, Obreža…”

IZVOR – Privatna arhiva

Ove godine, zbog epidemološke situacije, broj nastupa i proba nešto je manji nego prethodnih. Deca se okupljaju samo jednom nedeljno radi proba, a svoje veštine su imala prilike da pokažu na gostovanjima u Majuru i Stolovu.

Društvo za očuvanje tradicije “Knez Lazar” uspelo je da organizuje i ove godine manifestaciju “Zaigrajmo vidovdansko kolo”, ali ne i “Selo moje zavičaju mio”. Nadaju se da će sa ovom tradicionalnom manifestacijom moći da nastave naredne godine.

Pokretanje kulurnoumetničkog društva deo je većeg projekta meštana koji imaju želju da kroz Društvo za očuvanje tradicije “Knez Lazar” pokrenu mnoge sekcije i aktivnosti kojima je nekada selo obilovalo.

IZVOR – Privatna arhiva

“Bilo je tu i dramske sekcije i muzičke sekcije, imali smo i neke likovne sekcije, bilo je svega. Nadamo se da će u budućnosti sve to da krene ponovo i da oživi”

Među sekcijama koje su već počele da se naziru su dramska kao i sekcija za pripremu hrane i ručnih radova.

Inače, kulturnoumetničko društvo “Knez Lazar” naslednik je nekadašnjeg društva “Ravanica” koje je osnovano 2013. godine.

IZVOR – Privatna arhiva