Kosta Kosovac dobitnik ovogodišnje nagrade „Matićev šal“

Kosta Kosovac dobitnik ovogodišnje nagrade „Matićev šal“

Kosta Kosovac mladi beogradski pesnik dobitnik je ovogodišnje nagrade „Matićev šal“ za knjigu pesama „Džemperi za kamenje“. Priznanje mu je svečano uručeno u Muzičkoj školi „Dušan Skovran“ u Ćupriji. Ovaj mladi student prava je sebe u jednom trenutku nazvao pesnikom iz sobe, rekao je da je veoma počastvovan ovom nagradom.

Reč je o nagradi za najbolju prvu knjigu pesama objavljenu između dve manifestacije, pesniku do 27. godina, a za nagradu su konkurisale 33 zbirke pesama. Žiri kojim je predsedavao Gojko Božovoć, činili su još Ljiljana Đorđević i Zoran Bognar.

Kosovac je počeo da piše pesme relativno skoro, pre pet godina. Kaže da piše o svemu i da kroz stihove želi da dočara svoja osećanja o događajima iz svog okruženja.

Manifestacija „Matićevi dani“ ima veoma dugu tradiciju od čak 40 godina i ona predstavlja najtrajniji spomen na književnost i javnu ulogu Dušana Matića, akademika, pesnika, romansijera i esejiste. Bivši profesor i dekan fakulteta Dramskih umetnosti u Beogardu oblikovao je veze srpske i jugoslovenske sa francuskom književnošću i evropskom literaturom. Iako dela Dušana Matića nisu objavljena, već decenijama se na ovaj način čuvaju uspomene na znamenitog umetnika iz Ćuprije i tom prilikom afirmišu mladi pesnici.

Nagrada „Matićev šal“ se sastoji od ručno pletenog vunenog šala, unikatne diplome i novčanog iznosa, a Kosti Kosovcu je nagradu uručila direktorka Narodne biblioteke „Dušan Matić“ iz Ćuprije Ljiljana Đorđević.