Koliko je voće i povrće poskupelo u prethodnom periodu

Koliko je voće i povrće poskupelo u prethodnom periodu

Cene voća i povrća na gradskoj zelenoj pijaci znatno su porasle poslednjih nedelja o čemu svedoče i pijačni prodavci. Nezadovoljstvo koje vlada među njima zbog slabe prodaje je veliko, jer kako kažu marketi im obaraju cene svojim čestim akcijama i različitim načinima plaćanja. Drugi su opet zadovoljni i sa ovo malo prodatih namirnica, jer im se vraćaju stalne mušterije pa uvek prodaju ponešto. Zato smo ovog jutra obišli gradsku pijacu i pitali prodavce kakva je situacija na njihovim tezgama.

Sa dolaskom proleća na tezgama je sve više sezonskog voća čija je cena na početku i trostruko veća u odnosu pred kraj sezone.Na sve to dodajmo i poskupljenja osnovnih životnih nemirnica, pa se tako može videti i nezadovoljstvo među kupcima. Ali, kako kažu, to ih nije iznenadilo, jer kad dođe do povećanja plata i penzija dolazi i do poskupljenja skoro svega ostalog.

U zavisnosti od tezge do tezge, cene variraju, ali je poznato da je sezonsko voće i povrće uvek dosta skuplje od onog koje kupujemo tokom većeg dela godine. Pa je tako cena mladog krompira od 230 do 300 dinara, a običnog 100. Cena veze mladog crnog luka je 40 dinara, dok je za stari potrebno izdvojiti od 100 do 150 za kilogram. Iako prolazi njihova sezona, za kilogram banana je potrebno minimum 180 dinara, a ista je cena i mandarina. Crveni paradajz je dosta jeftiniji u odnosu na roze koji košta 180 dinara za kilogram naspram ovog drugog čija je cena 300. Jabuke su oko 80, jagode od 500 do 600 dinara po kilogramu, kruške oko 300, pomorandže 130, šargarepa 80, kupus 100 i limun 160 dinara.