„Ko hoće da menjamo mesto?“ naziv akcije Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga

„Ko hoće da menjamo mesto?“ naziv akcije Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga

„Ko hoće da menjamo mesto?“ slogan je akcije Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga iz Paraćina, koju njegovi članovi sprovode u gradu. Oni i njihovi prijatelji već par nedeljama obilaze grad i ostavljaju flajere na automobile koji su parkirani na mesta za osobe sa invaliditetom, a nemaju pravo na to. O ovoj akciji govori sekretar udruženja Jovica Milenković.

Nikola Kato, sa kojim smo pokrenuli priču o nepropisnom parkiranju automobila još pre par godina, u društvu članova Udruženja distrofičara obilazio je danas centar grada i delio flajere. On je već 28 godina u invalidskim kolicima, a sa nama je podelio svoje iskustvo sa sugrađanima koji su bili nepropisno parkirani na mesto predviđeno za njih.

Standardno parking mesto za putnički automobil iznosi oko 2,5 metra širine i oko 5 metara dužine. Ova površina je dovoljna da se većina putničkih automobila udobno smesti i omogući vozaču da uđe i izađe iz vozila bez ometanja vozila pored. Parking mesta za osobe sa invaliditetom razlikuju se po dimenzijama od standardnih, jer je njima potrebno potpuno otvaranje vrata kako bi izašli, odnosno ušli u auto.

Opšta parkirališta, koja su u sistemu kontrole i naplate parkiranja, imaju posebno označena mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom i najčešće se kreću oko 3 do 4 procenta od ukupnog broja u jednom gradu. Na takvim parkiralištima korisnici sa nalepnicama za osobe sa invalididteom uslugu parkiranja mogu koristiti besplatno i neograničeno. Ova mesta obeležena su horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, a pitali smo naše sagovornike u kojoj meri im smeta nepoštovanje ovog znaka.

JovicaMilenković je pohvalio instalaciju platforme za osobe sa invaliditetom u zgradi RFZO, koja je postavljena pre par meseci kako bi svojim korisnicima olakšala pristup do šaltera. Akciju postavljanja flajera će nastaviti kako su nam rekli tokom cele ove godine, a iz udruženja poručuju sugrađanima da pokažu razumevanje i ne parkiraju na obeležena mesta za osobe sa invaliditetom.