Kako se obeležava Preobraženje u selu Lebina kod Paraćina

Kako se obeležava Preobraženje u selu Lebina kod Paraćina

U pravoslavlju postoje dvanaest velikih Hristovih praznika, među kojima se ubraja i Preobraženje Gospodnje. Posebnu simboliku ovaj praznik ima u paraćinskom selu Lebina gde ga smatraju zaštitnikom meštana i  praznuju ga kao seosku slavu. Već deset godina kolačar u Lebini je porodica Marjanović, koja tradicionalno Preobraženje proslavlja u crkvištu poznatom kao Sastavci. Ovo prelepo mesto nalazi se u šumarku nadomak sela gde se praznik obeležava rezanjem kolača, osveštavanjem grožđa i bogatom trpezom u krugu meštana i prijatelja.

Temelji na kojima je crkvište Preobraženja Gospodnjeg sagrađeno ima bogatu istoriju. Ono datira iz XV veka, ali je izgled tadašnje građevine nama danas nepoznat. Trenutni izgled crkvišta uklapa se u prirodu koja je okružuje, cela je od drveta i njeni ktitori ne planiraju da menjaju spoljašnost kaže Milena Marijanović. Verovanje je da Preobraženje kao jedan od najvećih pravoslavnih praznika ima veliku moć zaštite, te meštani sela rado dolaze na ovo sveto mesto.

Osim što ima veliku versku simboliku o mestu na kome je crkvište sagrađeno postoji dosta narodnih predanja. Jedna od priča vezana je za kladenac koji se nalazi u samom središtu, a koji je izvesna baka Živana davno sanjala i iskopala sopstvenim rukama. Nekada su se na ovom mestu sastajali momci i devojke iz okolnih sela da bi se družili, igrali kolo i pričali te mnogi ovaj šumski predeo nazivaju Sastavci.

Porodica Marjanović će i narednih godina biti kolačar seoske slave, a njihova ideja je da dok u porodici ima ko da obeležava seosku litiju, to ostane tradicija. Milena Marijanović kaže da se nada da će što više ljudi da čuje za Sastavce te da vremenom crkvište Preobraženja Gospodnjeg ima mnogo više posetilaca.