Kako je Ćuprija postala mesto gde se spremaju najbolji specijaliteti od creva u Srbiji?

Kako je Ćuprija postala mesto gde se spremaju najbolji specijaliteti od creva u Srbiji?

Projekat pomaže Ministarstvo informisanja i telekomunikacije, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2023. godinu

Kreativni kulinari umeju od najneočekivanijih namirnica i sastojaka da stvore prave gastronomske poslastice. Jednostavno je od ekskluzivnih, ukusnih i skupih sastojaka napraviti nešto ukusno, ali je prava umetnost učiniti to od nečega što mnogi bacaju. Kada je reč o specijalitetima od crevaca, takvi su majstori iz Ćuprije.

Ne zna se tačan razlog zbog čega su se u ovom kraju ljudi specijalizovali za pripremu crevaca, ali se zna da su zbog toga dobili svoj nadimak – Crevari. Najverovatnije se radi o tome da su se trudili da maksimalno iskoriste sve što stoka koju zakolju može da im pruži, ne ograničavajući se samo na ono osnovno – meso, slaninu i čvarke. Naravno, postoji razlog zbog kojih se većina ljudi oslanjaju samo na ovo, dok crevca i nisu toliko popularna za pripremu u većini domaćinstava.

 
 

 

 

Napraviti dobra crevca na roštilju zapravo je veliko kulinarsko umeće. Crevca se moraju prevrnuti, dugo i temeljno čistiti, a zatim kuvati, pa tek onda pržiti na roštilju na ćumur. Tako pržena najbolje idu uz seckani crni luk, a kao dodatak služi se ukusni beli sir iz obližnjih sela. Ovim specijalitetom se možete sladiti u nekoj od bašta uz Veliku Moravu, uz starogradsku muziku i jovačko crno vino –  zapazila je Milena Mihaljčić u knjizi “52 ukusa Srbije“.

Priprema crevaca na žaru po ćuprijskom receptu

Iako nije jedini način na koji se crevca mogu pripremati, crevca na žaru su zasigurno najpopularniji i možda najukusniji metod pripreme. Evo jednog od načina na koji se mogu pripremiti:

Za pripremu specijaliteta poznatog kao „Crevca na žaru“ potrebno je 600 grama debelih svinjskih creva, dve glavice crnog luka i soli. Ova količina dovoljna je za četvoro ljudi.


Creva oprati, prevrnuti, dodati malo sirćeta i soli, pa ih dobro izgnječiti i isprati vodom. Ukoliko imaju dosta sala, skinuti pre prevrtanja. Staviti ih u dubok sud da se kuvaju u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Ostaviti da se ohlade, pa ih procediti i iseći na 10 cm dužine. Raspaliti roštilj tako da ima puno žara. Vrlo je važno da se koristi ćumur, jer samo tako imaju pravi ukus. Poređati po roštilju i peći sa svih strana dok ne požute. Crevca treba da budu hrskava da bi imala pravi ukus. Servirati vruća sa sitno seckanim crnim lukom, koji ne treba soliti objašnjavaju Dejan Zagorac i Slobodan Marjanović u svojoj knjizi „Gastronomski vodič kroz gradove i opštine Srbije“

 
 

 

 

Crevca na žaru

Crevca i njihov uticaj na zdravlje

Inače, crevca predstavljaju izvor proteina, zdravih masti i kolagena. Proteini su esencijalni za izgradnju i obnovu mišića, dok zdrave masti pružaju energiju i podržavaju zdravlje srca. Kolagen, prisutan u crevcima, doprinosi zdravlju kože, kose, noktiju i zglobova.

Osim hranljivih sastojaka, svinjske iznutrice i crevca takođe pružaju gvožđe u obliku hema, koji se lako apsorbuje u organizmu. Ova vrsta gvožđa posebno je korisna za prevenciju i lečenje anemije.

Važno je napomenuti da priprema ovih sastojaka igra ključnu ulogu u očuvanju njihovih hranljivih vrednosti. Kuvanje ili pečenje na odgovarajući način održava hranljive sastojke, čineći ih lako dostupnim organizmu.

Crevca su izvor proteina i esencijalnih masti, pružajući organizmu važne hranljive sastojke. Proteini su od suštinskog značaja za izgradnju i obnovu ćelija, jačanje mišića i održavanje imunološkog sistema. Takođe, sadrže zdrave masti koje igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i podržavanju optimalnog funkcionisanja mozga. Ona su, takođe, bogat izvor vitamina B kompleksa, uključujući B12 i niacin. Vitamin B12 je od suštinskog značaja za održavanje zdravih nerava i ćelija krvi, dok niacin podržava zdravlje kože, nervnog sistema i metabolizma.

Crevarijada u Ćupriji

Ukoliko do sada niste imali mnogo prilika da probate specijalitete od svinjskih crevaca, možda je najbolje mesto da to odradite upravo velika manifestacija u gradu na Velikoj Moravi – Crevarijada. Reč je o događaju koji se tokom leta održava u Moravskom parku u Ćupriji i koji je u prethodnom periodu posetilo više od 10000 ljudi.

Detalj sa Crevarijade

Tokom trajanja Crevarijade kulinari iz Ćuprije, ali i drugih gradova u Srbiji nadmeću se u veštinama pripreme svinjskih crevaca koje posetioci mogu da probaju, a čitav dan upotpunjen je i različitim umetničkim i zabavnim programom.

Ćupričani su od svoje veštine priprema creva zaista napravili dobar brend i nešto po čemu su prepoznatljivi, te bi bilo šteta, barem tokom ovog dana, ne okusiti nesvakidašnji i unikatni delikates ovog dela Pomoravlja. Za to nije potrebno biti preterano hrabar, već otvoren za nova gastronomska iskustva, voljan da se probaju nove stvari, a ako ste malo i gladni, biće to je dobro iskustvo koje ćete dugo prepričavati.