Projekat pomaže Ministarstvo informisanja i telekomunikacije, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2023. godinu
Kreativni kulinari umeju od najneočekivanijih namirnica i sastojaka da stvore prave gastronomske poslastice. Jednostavno je od ekskluzivnih, ukusnih i skupih sastojaka napraviti nešto ukusno, ali je prava umetnost učiniti to od nečega što mnogi bacaju. Kada je reč o specijalitetima od crevaca, takvi su majstori iz Ćuprije.
Ne zna se tačan razlog zbog čega su se u ovom kraju ljudi specijalizovali za pripremu crevaca, ali se zna da su zbog toga dobili svoj nadimak – Crevari. Najverovatnije se radi o tome da su se trudili da maksimalno iskoriste sve što stoka koju zakolju može da im pruži, ne ograničavajući se samo na ono osnovno – meso, slaninu i čvarke. Naravno, postoji razlog zbog kojih se većina ljudi oslanjaju samo na ovo, dok crevca i nisu toliko popularna za pripremu u većini domaćinstava.
Napraviti dobra crevca na roštilju zapravo je veliko kulinarsko umeće. Crevca se moraju prevrnuti, dugo i temeljno čistiti, a zatim kuvati, pa tek onda pržiti na roštilju na ćumur. Tako pržena najbolje idu uz seckani crni luk, a kao dodatak služi se ukusni beli sir iz obližnjih sela. Ovim specijalitetom se možete sladiti u nekoj od bašta uz Veliku Moravu, uz starogradsku muziku i jovačko crno vino – zapazila je Milena Mihaljčić u knjizi “52 ukusa Srbije“.
Priprema crevaca na žaru po ćuprijskom receptu
Iako nije jedini način na koji se crevca mogu pripremati, crevca na žaru su zasigurno najpopularniji i možda najukusniji metod pripreme. Evo jednog od načina na koji se mogu pripremiti:
Za pripremu specijaliteta poznatog kao „Crevca na žaru“ potrebno je 600 grama debelih svinjskih creva, dve glavice crnog luka i soli. Ova količina dovoljna je za četvoro ljudi.
Creva oprati, prevrnuti, dodati malo sirćeta i soli, pa ih dobro izgnječiti i isprati vodom. Ukoliko imaju dosta sala, skinuti pre prevrtanja. Staviti ih u dubok sud da se kuvaju u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Ostaviti da se ohlade, pa ih procediti i iseći na 10 cm dužine. Raspaliti roštilj tako da ima puno žara. Vrlo je važno da se koristi ćumur, jer samo tako imaju pravi ukus. Poređati po roštilju i peći sa svih strana dok ne požute. Crevca treba da budu hrskava da bi imala pravi ukus. Servirati vruća sa sitno seckanim crnim lukom, koji ne treba soliti – objašnjavaju Dejan Zagorac i Slobodan Marjanović u svojoj knjizi „Gastronomski vodič kroz gradove i opštine Srbije“
Crevca i njihov uticaj na zdravlje
Inače, crevca predstavljaju izvor proteina, zdravih masti i kolagena. Proteini su esencijalni za izgradnju i obnovu mišića, dok zdrave masti pružaju energiju i podržavaju zdravlje srca. Kolagen, prisutan u crevcima, doprinosi zdravlju kože, kose, noktiju i zglobova.
Osim hranljivih sastojaka, svinjske iznutrice i crevca takođe pružaju gvožđe u obliku hema, koji se lako apsorbuje u organizmu. Ova vrsta gvožđa posebno je korisna za prevenciju i lečenje anemije.
Važno je napomenuti da priprema ovih sastojaka igra ključnu ulogu u očuvanju njihovih hranljivih vrednosti. Kuvanje ili pečenje na odgovarajući način održava hranljive sastojke, čineći ih lako dostupnim organizmu.
Crevca su izvor proteina i esencijalnih masti, pružajući organizmu važne hranljive sastojke. Proteini su od suštinskog značaja za izgradnju i obnovu ćelija, jačanje mišića i održavanje imunološkog sistema. Takođe, sadrže zdrave masti koje igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i podržavanju optimalnog funkcionisanja mozga. Ona su, takođe, bogat izvor vitamina B kompleksa, uključujući B12 i niacin. Vitamin B12 je od suštinskog značaja za održavanje zdravih nerava i ćelija krvi, dok niacin podržava zdravlje kože, nervnog sistema i metabolizma.
Crevarijada u Ćupriji
Ukoliko do sada niste imali mnogo prilika da probate specijalitete od svinjskih crevaca, možda je najbolje mesto da to odradite upravo velika manifestacija u gradu na Velikoj Moravi – Crevarijada. Reč je o događaju koji se tokom leta održava u Moravskom parku u Ćupriji i koji je u prethodnom periodu posetilo više od 10000 ljudi.
Tokom trajanja Crevarijade kulinari iz Ćuprije, ali i drugih gradova u Srbiji nadmeću se u veštinama pripreme svinjskih crevaca koje posetioci mogu da probaju, a čitav dan upotpunjen je i različitim umetničkim i zabavnim programom.
Ćupričani su od svoje veštine priprema creva zaista napravili dobar brend i nešto po čemu su prepoznatljivi, te bi bilo šteta, barem tokom ovog dana, ne okusiti nesvakidašnji i unikatni delikates ovog dela Pomoravlja. Za to nije potrebno biti preterano hrabar, već otvoren za nova gastronomska iskustva, voljan da se probaju nove stvari, a ako ste malo i gladni, biće to je dobro iskustvo koje ćete dugo prepričavati.