Kako da znamo koja je lubenica zrela i slatka?

Kako da znamo koja je lubenica zrela i slatka?

Pored sladoleda i hladnih napitaka, još jedan način za rashlađivanje u toku ovih vrelih dana jeste konzumacija dobro ohlađene lubenice. Kada je dobro ohlađena, čini se da je ukusnija i slađa. Načina da saznamo koja je lubenica zrela i slatka, a koja nije, prema mišljenju naših sugrađana ima više.

Proizvođači očekuju da će cena lubenica još da pada u narednom periodu, a prosečna je trenutno 50 dinara, mada ima jeftinijih i skupljih. Milomir Jovanović je počeo sa prodajom lubenica pre dvadesetak dana, a do kada će njegova tezga biti otvorena zavisi od vremenskih prilika koje su glavni faktor zbog kog lubenice imaju sladak ukus.

Milomir prodaje dve vrste lubenica, a to su „Top gun“ koja je okrugla i šarena sa prugama i koja dostiže težinu do oko 13 kilograma. Druga vrsta koja se na njegovoj tezgi može naći je „Sugar baby“ koja ima tamno-zelenu boju i teži od 5 do 8 kilograma. Sadnja lubenica počinje u martu, prvo se posade u kese, onda se rasađuju u plastenik i u poslednjoj fazi treba da budu pod folijom ili na otvorenom.

Ovo povrće potiče iz Afrike i 92% njenog sastava čini voda. Lubenice su veoma zdrave, jer imaju puno vitamina C i vitamina A u sebi, a takođe imaju i veoma malo kalorija pa ne morate da brinete da ćete se ugojiti ako ih jedete.