Javni čas “Stazama Svetog Save – hodočašće Vaska Pope” u paraćinskoj biblioteci „Dr Vićentije Rakić“

Javni čas “Stazama Svetog Save – hodočašće Vaska Pope” u paraćinskoj biblioteci „Dr Vićentije Rakić“

U prostorijama odeljenja za odrasle korisnike Narodne biblioteke “Dr Vićentije Rakić” održan je javni čas za učenike 4. razreda Tehnološke i Ekonomske škole i za učenike 1. razreda Gimnazije.  Predavanje na temu “Stazama Svetog Save – hodočašće Vaska Pope” za učenike i  njihove profesorke Dušicu Ljubenović, Irenu Sokolović i Mariju Lukić održala je profesorka  sociologije u paraćinskoj gimnaziji Snežana Dačić. Prvashodna tema javnog časa bila je priča o životu i radu Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, književnika, diplomate i prosvetitelja čiji je doprinos srpskoj državnosti i kulturi nemerljiv, što ga svrstava u red najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Govoreći o brojnim diplomatskim aktivnostima Svetog Save tokom kojih je posetio brojne zemlje objađen je i pojam hodočašća čije je značenje i simboliku razjasnila profesorka  sociologije u paraćinskoj gimnaziji Snežana Dačić.

Učenicima je posebnu pažnju privukla priča o poseti Svetog Save manastiru Svetog Save Osvećenog u  Jerusalimu kojom je ispunio proročanstvo svog imenjaka iz 6. veka. Život i dela Svetog Save  opisani su i opevani u delima brojnih srpskih književnika, među kojima je i poezija Vaska Pope. 

U njegovoj zbirci poezije “Uspravna zemlja” posebno se izdvaja ciklus pod nazivom “Hodočašća” koji sadrži sedam pesama. Po rečima autora, hodočastiti znači ići na izvor onoga što je sveto, a to su srpski manastiri: Hilandar, Kalenić, Manasija, Žiča, Sopoćani.

On u ovim pesmama  otkriva lepotu i sklad arhitekture i slikarstva. U manastirima i njihovoj arhitekturi pesnik vidi srpsku “uspravnu zemlju” koja vekovima čvrsto stoji baš kao i materijalni oblici koji je predstavljaju. Inspirisan likom i delom Svetog Save, Vasko Popa mu je posvetio ciklus pesama „Savin izvor“ Stvarajući njegov lik, služio se predanjima iz srpske tradicije. Sveti Sava je tradicionalno predstavljen kao vučji pastir, što potiče od brojnih predanja u kojima je on prikazan kao zaštitnik vukova, koji su mu verni i odani pratioci. Osim toga, Vučje sazvežđe predstavlja kompas koji hodočasnika prati kako ne bi zalutao na svom hodočašću. Na kraju su učenice čitale odabrane pesme iz Popine poezije: “Kovačnica Svetog Save”, “Škola Svetog Save”, “Hodočašća”, “Hilandar”. 

Direktorka Biblioteke Biljana Drenovaković najavila je nastavak saradnje sa školama, nove teme i nove  javne časove aktivne nastave kroz prezentaciju  fondova Biblioteke.