Javni čas „Sretenjski duh srpske duhovnosti“ u biblioteci „Dr Vićentije Rakić“

Javni čas „Sretenjski duh srpske duhovnosti“ u biblioteci „Dr Vićentije Rakić“

Paraćinska biblioteka „Dr Vićentije Rakić“ godinama unazad neguje  tradiciju afirmisanja učenika osnovnih i srednjih škola kroz različite radionice i aktivnosti. Povodom predstojećeg praznika Dana državnosti u gradskoj biblioteci održan je javni čas „Sretenjski duh srpske duhovnosti“.

Ovaj državni praznik ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije. On se takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. Iz tog razloga on je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Paraćinska biblioteka poseduje bogat knjiški fond iz kog deca zapravo mogu pročitati i naučiti mnoge važne činjenice koje se odnose upravo na predstojeći praznik.

Profesorkasociologije Snežana Dačić koja je učenicima održala predavanje kaže da je prethodnog dana istu temu obradila sa đacima Tehnološke škole kroz redovnu nastavu. Ona dodaje da je predavanje bilo praćeno veoma sadržajnom prezentacijom jer kako navodi mnogima je potreban vizuelni prikaz kako bi bolje prihvatili materiju.

Već u osnovnoj školi deca se upoznaju sa Prvim srpskim ustankom, Sretenjskim ustavom i značaju negovanja kulture sećanja na 15. i 16. februar. Ovo znanje dopunjuje se kroz srednjoškolsko obrazovanje, a veoma je važno istaknuti da ta dva dana nisu samo mini raspust tokom kog se ne ide u školu već da predstavlja temelje naše državnosti.

Ovom javnom času prethodio je još jedan održan u prostorijama biblioteke namenjen učenicima OŠ „Stevan Jakovljević“. Ovo predavanje održala je master bibliotekarka Anđela Milunović približivši osnovcima značaj Dana državnosti.