Izložba „Staklo u Celju i okolini od 18. veka do danas“  u Zavičajnom muzeju Paraćin

Izložba „Staklo u Celju i okolini od 18. veka do danas“ u Zavičajnom muzeju Paraćin

Brojni eksponati od stakla i paneli na kojima je ispisana istorija o razvoju staklarstva na teritoriji Slovenije, čine izložbu „Staklo u Celju i okolini od 18. veka do danas“. Ona nam donosi odgovore na pitanje o formiranju savremene dizajnerske prakse u staklarstvu. Izložbu koja je u četvrtak uveče otvorena u paraćinskom Zavičajnom muzeju osmislio je Jože Rataj, savetnik Pokrajinskog muzeja Celje odakle je ova specifična postavka i proistekla.

Paraćinski Zavičajni muzej već neko vreme neguje tradiciju predstavljanja paraćinskog stakla počevši od prošlogodišnjeg projekta Creative Glass Lab kojim je započeto oživljavanje istorije Srpske fabrike stakla i njenih prizvoda.

S obzirom na to da je autor izložbe Jože Rataj dugogodišnji ljubitelj staklarstva i da se time bavi već trideset godina, rekao nam je da ovom izložbom želi da pokaže da li se i u kojoj mesri staklarstvo promenilo od 18. veka i na koji način se primenjuje savremena dizajnerska praksa pri obradi.

Iako je Slovenija nekada bila zemlja stakla i imala više manjih staklara, koje su se bavile tradicionalnijom izradom, trenutno u ovoj zemlji postoje i rade samo Hrastnik i Rogaška koja proizvodi kristalno staklo i uglavnom pristupa malo digitalnijim varijantama.

Ovo je paraćinskom Zavičajnom muzeju prva saradnja sa Pokrajinskim, ali će nastojati da se u narednom periodu neka od naših postavki nađe izložbenim zidovima muzeja u Celju. Svi koji su zainteresovani imaće priliku da svakog radog dana do kraja jula pogledaju ovu zanimljivu izložbu.