Izložba slika seoske arhitekture Miodraga Anđelkovića

Izložba slika seoske arhitekture Miodraga Anđelkovića

Ideja Zavičajnog muzeja za kreiranje kalendara sa slikama poznatog paraćinskog likovnog hroničara Miodraga Anđelkovića Đeleta prerasla je u odličan povod da našim sugrađanima još jednom predstave specifične slike seoske arhitekrure i bliže ih upoznaju sa radom ovog umetnika. Dikrektor Zavičajnog muzeja prokomentarisao povod za ovu izložbu i naglasio da su Đeletove slike već bile izlagane u paraćinskom muzeju u ranijem periodu u prošlosti.

Miodrag Anđelković Đele doselio se u Paraćin davne 1951. godine, diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Beogradu na odseku za likovnu kulturu i radio je kao nastavnik u osnovnim gradskim i seoskim školama. Slikajući predele pomoravakog okruga, postao je poznati likovni hroničar svog vremena i jedna od istaknutijih ličnosti grada Paraćina. Kustos Zavičajnog muzeja, Tijana Pešić prokomentarisala je Đeletov umetnički rad i po čemu je ostao upamćen do danas.

Posetiocima izložbe predstavljene su 24 slike koje prikazuju arhitekturu moravskog stila, a ovom prilikom su mogli da čuju nešto više o životu autora i načinu na koji je kroz seosku arhitekturu prikazao period jednog vremena i lepotu grada.

Zanimljivo je da neke od ovih kuća još uvek postoje, a ovim povodom na otvaranju izložbe posetioci su na poklon dobili godišnji kalendar sa ovim unikatnik slikama. Izložba će za sve posetioce biti otvrena do kraja marta.