Izložba „Priča o starom mostu“ na Gradskom keju

Izložba „Priča o starom mostu“ na Gradskom keju

Paraćinski zavičajni muzej otvorio je izložbu „Priča o starom mostu“. Inspiracija za ovu postavku je svojevrsni vremeplov mostova na Crnici, kojom su se zaposleni u Zavičajnom muzeju bavili već duži vremenski period.

„Ideju za izložbu smo dobili pre par godina kada su prilikom čišćenja korita reke ispod glavnog mosta pronađeni stubovi starog drvenog mosta koji je srušen 1918. godine. Mi smo te stubove sklonili, čuvamo ih, ali smo istovremeno došli na ideju da malo više saznamo o tim starim mostovima s obzirom da su više puta menjani u proteklih 100 godina. Pričali smo sa starijim sugrađanima i kolega Filip Stefanović je napravio jedan video koji se nalazi na youtube kanalu Zavičajnog muzeja Paraćin. U tom snimku se nalaze prikupljeni podaci, stare fotografije i taj prilog smo emitovali u doba pandemije“ – kaže direktor Zavičajnog muzeja Paraćin Branislav Stojanović.

Izložbu čini 18 panoa koji se nalaze na Gradskom keju. Na njima se može videti kako i u kolikoj meri su se mostovi menjali.

„Svi ovi mostovi u Paraćinu koji spajaju obale Crnice biće srušeni, tako da smo mislili da je adekvatno da fotografijama podsetimo ljude na starije mostove“ – kaže Branislav.

Postavka „Priča o starom mostu“paraćinskog Zavičajnog muzeja će se na Gradskom keju nalaziti do 16. septembra, nakon čega će biti premeštena na plato ispredNarodne biblioteke „dr Vićentije Rakić“.