Izložba „Fascinantni kosmos“ u Kulturnom centru Paraćin

Izložba „Fascinantni kosmos“ u Kulturnom centru Paraćin

Impozantne fotografije zvezda, galaksija, planetarnih maglina i svemira prikazane su proteklog vikenda u galeriji Kulturnog centra. Autor izložbe „Fascinantni kosmos“ je nekadašnji profesor fizičkih nauka na Univerzitetu u Novom Sadu dr Svetislav Krstić kome je ovo prva izložba.

Dr Krstić je rekao da je oduvek imao interesovanja za astronomiju za koju kaže i da mu je hobi. Nakon istraživanja o nebeskim telima, došao je na ideju da ih zabeleži na fotografijama. Poslednjih par godina živi na Južnom Kučaju gde je napravio svoju ličnu astronomsku opservatoriju.

U svojoj opservatoriji ima nekoliko teleskopa, a fotografije nastaju zahvaljujući kamerama na njima. Na otvaranju izložbe sproveo je sve prisutne kroz galeriju, predstavio svaku fotografiju ponaosob i objasnio zašto proces nastajanja fotografija nije jednostavan kao što nam se čini.

Izložba je namenjena pre svega mladim ljudima, kako bi se zainteresovali za astronomiju i astrofotografiju.Oni koji je do sada nisu pogledali,biće u prilici to da učine u naredne dve nedelje, poručuju iz Kulturnog centra.