Izložba crteža Srećka Zdravkovića u Kulturnom centru u Paraćinu

Izložba crteža Srećka Zdravkovića u Kulturnom centru u Paraćinu

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Svoje crteže nastale od 1974. godine pa do danas poznati paraćinski slikar Srećko Zdravković okupio je na jednom mestu. Izložba čiji je naziv „Intuicija, inspiracija i imaginacija“ u novom Kulturnom centru je njegova 10. samostalna u Paraćinu. Na prvi pogled, primetno je da su na većini crteža prikazani konji i žene, a Zdravković objašnjava zašto baš ove dve figure dominiraju na njegovim radovima.

„Ima i konja i žena naravno. Konj je figura koja dominira. I Leonardo je govorio da su dva najlepša prirodna oblika konj i žena i ništa nije tako savršeno kao te dve figure. Konj se pojavljuje u raznim oblicima, kao jednorog, beli ili crni konj, a ima i različita tumačenja” – kaže Srećko Zdravković.

Zdravković kaže da je jedva uspeo da izdvoji najdraže radove za ovu priliku. Ovaj produktivni likovni umetnik iz Paraćina u svojoj kolekciji ima više hiljada crteža i slika.

„Imam oko 150 hiljada crteža. Ja sam taj broj sveo na 500, pa onda na 100 koliko je trebalo da ih bude na izložbi, ali zbog nedovoljno velikog prostora izloženo je nešto više od 80 crteža. Radovi su iz različitih perioda, na primer kad sam krenuo sa studiranjem i najskoriji crno-beli crteži” – dodaje Zdravković.

Srećko Zdravković kaže da je ovom izložbom hteo da pokaže raznovrsnost crteža. Prilikom nastajanja izloženih radova koristio je nekoliko tehnika kao što su tuš i pero, tuš i četka, crvena kreda i suvi pastel.

„Crtež ne može da radi bilo ko, već samo neko ko je izabran. Crtež je ideja, matematika i sve ono što mladi ljudi izbegavaju da rade. Crtež je osnova svega. Ja pripadam tom fantastičnom slikarstvu odnosno crtežu i prvi put se u ovom gradu, koliko ja znam, pojavljuje beli tuš na crnoj pozadini” – kaže autor izložbe.

Izložba „Intuicija, inspiracija i imaginacija“ autora Srećka Zdravkovića bila je postavljena u galeriji novog Kulturnog centra do 7. decembra.