Izložbа fotografija AMANET u Zavičajnom muzeju Paraćin

Izložbа fotografija AMANET u Zavičajnom muzeju Paraćin

U Zavičajnom muzeju Paraćin održana je završna izložba fotografija „AMANET“ koju su pripremili članovi Kulturno-umetničkog društva „Spasovdanski vez“ iz Drenovca. Za folkloraše iz ovog društva skoro čitava godina je bila u znaku ove izložbe koja je svoj put počela baš u Drenovcu, a potom i nastavila putovanje kroz nekoliko srpskih gradova.

Na fotografijama nisu profesionalni modeli već članovi Spasovdanskog veza u narodnim nošnjama promovišući srpsku tradiciju i kulturu. Nastala je i realizovana projektom kod Ministartsva kulture.

Autor ovih 27 totografija je velemajstor za fotoaparatom Ivan Radosavljević, među sugrađanima poznatiji kao Šume. Ovaj Drenovčanin se dugo bavi poslom fotografa, a ovo je jadan ozbiljan pečat nakog dugogodišnjeg rada jer u društvu smatraju da je verno preneo način na koji spasovdanci pristupaju folkloru i tradiciji.

Postavkom u muzeju AMANET ipak ne završava svoj put. Aleksandar Mihajlović je najavio da će ona narednih meseci gostovati u još nekim ustanovama kulture širom Srbije.

Izložba će u paraćinskom Zavičajnom muzeju biti postavljena narednih dvadesetak dana pa i tokom novogodišnjih i Božićnih praznika. To će biti lepa prilika da sugrađani pogledaju ovu jedinstvenu postavku.