Istorijat manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Lešju

Istorijat manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Lešju

Manastir Lešje, sa manastirskom crkvom Pokrova Presvete Bogorodice, nalazi se iznad istoimenog sela, 10 kilometara jugoistočno od Paraćina, i oko 2 kilometra južno od puta Paraćin – Zaječar, na severozapadnoj strani planine Baba. Potiče iz srednjeg veka i pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju Babe. Manastir Lešje je zadužbina župana Vukoslava koji je na svom posedu podigao Bogorodičnu crkvu u periodu između 1355. i 1360. godine i poklonio je manastiru Hilandar.

Tokom 19. i 20. veka manastir je bio u ruševinama, a u tom periodu ga je obišao poljski inženjer Babecki koji je, prema predanju ucrtao temelje za urbanistički plan Paraćina.

Arheološkim istraživanjima utvrđeno je da se ispod temelja crkve nalaze stariji temelji. Na mestu na kome se danas nalazi manastir Lešje postojalo je nekoliko crkava. Ostatke Bogorodičine crkve, otkopao je Živan Marković iz Lešja i na temelju stare podiže novu crkvu.

Ruševine manastira Presvete Bogorodice proglašene su spomenikom kulture od velikog značaja i nalaze se pod zaštitom Republike Srbije. Obnova manastira i duhovnog života u njemu započela je avgusta 2004. godine, kada je s blagoslovom episkopa braničevskog Ignjatija upravu preuzeo starešina Jovan.Manastir Lešje danas je aktivan ženski manastir.