HEROJI POD MASKAMA – Miloš Milenković, specijalista interne medicine

HEROJI POD MASKAMA – Miloš Milenković, specijalista interne medicine

Preležao je kovid još na početku epidemije i bio smešten u kovid bolnicu Zemun sa ozbiljnom kliničkom slikom, pneumonijom i visokom telesnom temepraturom. Doktor Miloš Milenković doživljava ovaj period, pa skoro kao ružan san. Borba sa bolešću koja je okupirala svet, o kojoj se početkom 2020. godine znalo veoma mlao, u velikoj meri promenila je život celom čovečanstvu dok su lekari i dalje na velikokm ispitu. Specijalista interne medicine sa odeljenja nefrologije Opšte bolnice Ćuprija dobar deo pandemije je proveo radeći u kovid odeljenju.

Internisti su tokom pandemije bili raspoređeni na gotovo svim kovid odeljenjima OB Ćuprija. Najveća priznanja za rad u takvom okruženju zaslužuju lekari odeljenja pneumoftiziologije iskren je Milenković.

Na papiru, smena lekara u kovid odeljenju traje 8 sati, koja neretko može da traje i 10 pa čak i do 12.TO podrazumeva pregled pacijenata, provera stanja bolesnika u posteljama, terapiji i neophodnoj papirologiji.

Milenković prenosi svoje kao i utiske njegovih kolega iz Opšte bolnice Ćuprija. Pandemija je iznenadila sve u njegovom okruženju i ogromna većina nadala se da će kovid proći nakon nekoliko meseci. Ipak talas za talasom bio je znak da je, kako se to u narod u kaže, vrag odneo šalu.

Tokom prvih nedelja od izbijanja pandemije Miloš i njegove kolege sa odeljenja nefrologije bivaju pozitivni na korona virus. Dobar deo njih imao je ozbiljne kliničke slike te su bili raspoređeni na lečenje u Beogradu. Za Milenkovića pod veoma visokom temperaturom i pneumonijom je bilo mesta u Zemunu. To je bio stres kako za njega tako i za porodicu.

Miloš Milenković primećuje razliku kod obolelih na početku epidemije i poslednjih nedelja. Na proleće 2020. dodine deca su veoma retko obolevala dok su stariji obićno imali tešku kliničku sliku. To potvrđuje da svaki novi soj korona virusa sa sobom donosi nove strahove i probleme sa kojima lekari moraju da se nose, a u isto vreme paze na svoje zdravlje.

Lekari u kovid odeljenjima već više od godinu i po dana rade u znatno promenjenom režimu i svako od njih reći će da je poprilično umoran. Miloš je kao i ogromna većina njegovih kolega revakcinisan i smatra da je poražavajuće da jedan virus može ovoliko dugo da opstaje. Zato i smatra da vakcinacijom možemo mnogo brže do kolektivnog imuniteta. Čak je i ljut što pojedinci olako shvataju pandemiju, što je posebno primetno prilikom ulaska na kovid odeljenje.

Kako bi nastavili sećanje na njihovog kolegu, velikog prijatelja i stručnjaka Gorana Ivankovića, pitali smo Miloša Milenkovića po čemu će on pamtiti šefa odeljenja urologija Opšte bolnice Ćuprija.

Lekar Miloš Milenković rođen je u Ćupriji 1981. godine, u kojoj je završio osnovu i srednju školu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu nakon čega se vraća u rodnu sredinu kako bi završio pripravnički staž. Na Vojnoj medicinskoj akademiji pohađao je školu rezervnih oficira u okviru služenja vojnog roka. Njegov prvi posao u Opštoj bolnici Ćuprija bio je na prijemno-trijažnom odeljenju, nakon čega je usledila specijaliza interne medicine. Miloš je radio na odeljenju endokrinologije i proveo obavezan specijalistički staž u trajanju od dve godine u Kliničkom centru Srbije. Poslednjih 6 godina radi na odeljenju nefrologije i hemodijalize OB Cuprija.