HEROJI POD MASKAMA – Dragan Milanović, medicinski tehničar Doma zdravlja Ćuprija

HEROJI POD MASKAMA – Dragan Milanović, medicinski tehničar Doma zdravlja Ćuprija

Dragan Milanović je medicinski tehničar u službi Opšte medicine Doma zdravlja u Ćupriji. Jedan je od omiljenih kolega među zaposlenima u ovoj medicinskoj ustanovi u kojoj ima staž od preko 30 godina. Iako je o pandemiji učio kao srednjoškolac, prvi put kao i njegove kolege se se ovom pošasti susreo početkom 2019. godine.

S obzirom da je preko tri decenije u Domu zdravlja i da praktično zna kako ova ustanova diše, posebno služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Milanović je na samom početku epidemije mnogo čitao o virusu, na činu prenošenja, zaštiti jer je želeo da bude spreman za ono što sledi. Milanović praktično od početka pandemije radi na testiranju svojih sugrađana na korona virus.

Kao jedan od najiskusnijih medicinskih radnika, samovoljno se prijavio za ovaj posao. Ipak testiranje nije jedini njegov posao. Uz veliko poverenje koje uživa kod svojih kolega, povereno mu je vođenje evidencije i baze podataka.

Sav njegov napor i rad u poslednje dve godine posvećen je pomoći inficiranim  i obolelim sugrađanima. Dragan smatra da ukoliko želimo da pobedimo virus koji nas muči evo već skoro dve godine, moramo između ostalog da mu presečemo puteve širenja kao i da otkrijemo ljude koji su inficirani njime. Jedini način je naravno testiranje.

Početak epidemije Dragan Milanović pamti veoma dobro, jer je u nekim momentima posumnjao da li svoj posao obavlja kako treba. Njegov odgovor najbolje opisuje kako je izgledao posao još u prvom talasu epidemije.

Posebno ističe odličnu saranju sa epidemiolozima Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji čiji su saveti uvek bili dobrodošli. Objašnjava kako izgleda testiranje antigenskim i PCR testom.

Kaže da ima odličan odnos sa pacijentima kao i to da nije imao neprijatne situacije prilikom testiranja ljudi. Zanimljivo je to da se od početka epidemije nije plašio da li će ugroziti svoje zdravlje. Možda i iz tog razloga, tek nedevno je preležao koronu.

Milanović ne krije da je na početku imunizacije neko vreme razmišljao da li da se vakciniše ili ne. Na kraju je prevladao razum u velikoj meri i zbog posla kojim se bavi.

Milanović ima 55 godina i preko tri decenije je zaposlen u ćuprijskom Domu zdravlja sa kratkim stažom u službi za Patologiju i sudsku medicinu. Često je van kuće, u velikoj meri izložen virusu korona koji hara skoro dve godine. Ipak u porodici vidi veliku podršku.

Po važećim zakonima Draganu Milanoviću je ostalo tek nešto manje od 10 godina do penzije o kojoj kako kaže i ne razmišlja jer i dalje uživa u poslu koji obavlja. Živi u Ćupriji sa majkom, suprugom i sinom.